OSTAO BEZ NADLAKTICE, SLOMLJENA REBRA... / Muškarac je zadobio stravične ozljede u odronu na Jakuševcu: 'Nije bilo mogućnosti rekonstrukcije ruke'

'Izgubio je lijevu nadlakticu, ima tri slomljena rebra i kompresivnu frakturu torakalnog kralješka. To su teške tjelesne ozljede koje mu u ovom trenutku ne ugrožavaju život, ako ne dođe do komplikacija na plućima ili infekcije', rekao je dr. Mihaljević

4.12.2023.
13:49
VOYO logo

Predstavnik klinike za anesteziju i intenzivnu medicinu, dr. Slobodan Mihaljević otkrio je da je jedan od ozlijeđenih radnika s Jakuševca stigao u jedinicu intenzivnog liječenja nakon operacije te je prije svijesti i komunikativan.

"Radi se o 59-godišnjem muškarcu koji je ozlijeđen. Izgubio je lijevu nadlakticu, ima tri slomljena rebra i kompresivnu frakturu torakalnog kralješka. To su teške tjelesne ozljede koje mu u ovom trenutku ne ugrožavaju život, ako ne dođe do komplikacija na plućima ili infekcije", rekao je dr. Mihaljević za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je muškarcu amputirana lijeva nadlaktica, ali ne očekuje se da će trebati dodatne kirurške zahvate.

"Nije bilo mogućnosti rekonstrukcije ruke. Budan je, pri svijesti i komunikativan", dodao je Mihaljević. Ostala dvojica djelatnika su lakše ozlijeđena te nisu zaprimljena na intenzivnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u ponedjeljak ujutro tri osobe su ozlijeđene u novom odronu smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec. Novi odron smeća, drugi u manje od mjesec dogodio se u ponedjeljak oko 6.40 sati. Policija osigurava mjesto događaja. Zatvorena je Sajmišna cesta od Jakuševca u smjeru zapada. 

Image
ODRON OTPADA /

Tomašević otkrio što su pokazala mjerenja o plinovima u zraku i jesu li opasni za građane

Image
ODRON OTPADA /

Tomašević otkrio što su pokazala mjerenja o plinovima u zraku i jesu li opasni za građane

Dovoz smeća na Jakuševec je suspendiran

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je je da je dovoz smeća na Jakuševec, gdje se jutros dogodio novi odron,  suspendiran, mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Ogorčeni mještani Jakuševca krenuli za Tomaševićem: 'Zašto ne želiš razgovarati?'

Tomašević je na konferenciji za novinare na Jakuševcu nakon obilaska izvijestio da su u novom odronu, koji se dogodio u ponedjeljak prije sedam sati, ozlijeđene tri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trojicu radnika je odvezla hitna, jedan je teže ozlijeđen, tako da  čekamo dnevne informacije o njegovom stanju i izražavam žaljenje", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuo je da se još uvijek utvrđuje kako je do odrona došlo i kako je on povezan s odronom koji je bio prije tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve su inspekcije na terenu, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija građevinskih radova koje utvrđuju što se dogodilo, tako da moram pričekati nalaze i rezultate te istrage", dodao je.

Grad će uz inspekcije i policiju koji provode svoje istrage, napraviti vlastitu neovisnu istragu. "Angažirali smo stručnjaka, neovisnog, da napravi i on istragu, da se utvrde uzroci kako se ovo dogodilo, a kako se to više ne bi ponovilo", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad, kaže, mjerenja postaja koje su na Jakuševcu ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za sumporovodik, niti za metan.

Grad je naručio i mobilno dodatno mjerenje pored odlagališta, tako da će Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro tamo doći s mobilnim uređajem koji se koristio kad je bio požar u Osijeku vezano za tvrtku Drava International.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države'

"Tražim hitan sastanak s Vladom da se utvrdi što se sve treba napraviti da se konačno zatvori odlagalište", poručio je, podsjetivši da obećanja postoje 20 godina.

"Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali to nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države", poručio je gradonačelnik uz apel da se što prije nađe zajednički rješenje da se odlagalište zatvori i da se napravi novi centar u Resniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče dnevnog odlaganja otpada, njega, kako je izvijestio, nema, suspendirano je "i bit će onako kako kažu državne nadležne institucije koje trebaju utvrditi što dalje".

"Na njima je da kažu što da se radi i gdje se može odlagati i da li se može odlagati, to je apsolutno u ingerenciji državne institucije. Mi ćemo postupiti prema svakom nalogu svake nadležne državne institucije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit osjeća li odgovornost u cijeloj situaciji, Tomašević je rekao da se odgovornost mora utvrditi, a "kad se utvrdi bit će sankcija".

"Ako se utvrdi da je odgovornost gradske firme, ako se utvrdi da je odgovornost privatnih firmi, ako se utvrdi odgovornost projektanta, nadzora, izvođača, moraju biti sankcije za ovo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako je bilo kakvih propusta, za to će biti posljedica'

Ako je bilo kakvih propusta vezano za sigurnost radnika, za to će isto, kaže, biti posljedica.

Naveo je i da su razgovarali s Državnim inspektoratom i još uvijek nemaju nikakvih nalaza da je bilo nekakvih nepravilnosti što se tiče upravljanja odlagališta i što se tiče odlaganja na Jakuševcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još su neki izvidi u tijeku, čekaju se još neke analize, tako da će znati više kad te analize završe, tada će Državni inspektorat izaći s novim nalazima.

"Međutim, ovakve stvari se ne smiju događati", poručio je gradonačelnik, dodavši da će gradska uprava napraviti sve što relevantne državne institucije utvrde da treba napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Novi odron: Opet se urušila planina smeća na Jakuševcu

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo