BIO JE TO DRUGI DJELATNIK /

MUP: 'Nije istina da policajac nije znao otvoriti mail. Naštetili ste našem ugledu'

Image

Iz Udruge Osnažene prvotno su na javno objavljenu adresu e-pošte policija@mup.hr uputili mail koji nema privitak, a na što im je u daljnjoj komunikaciji pažnju skrenuo djelatnik Službe za odnose s javnošću ovog Ministarstva

24.9.2024.
19:03
VOYO logo

Policija je objavila priopćenje vezano za tekst koji je objavio Telegram, a prenijeli i drugi mediji, bez prethodne provjere, čime je nanesena šteta ugledu hrvatske policije, u kojem se sugerira da hrvatska policija nije znala otvoriti "zip file", a zbog točnog informiranja javnosti, MUP se oglašava točnim navodima.

"Iz Udruge Osnažene prvotno su na javno objavljenu adresu e-pošte policija@mup.hr uputili mail koji nema privitak (odnosno nije dostavljeno ništa), a na što im je u daljnjoj komunikaciji pažnju skrenuo djelatnik Službe za odnose s javnošću ovog Ministarstva. Dakle, djelatnik Ministarstva u sjedištu, a ne policijski službenik koji postupa po prijavama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Osnažene potom dostavljaju datoteke u formatu koji u tom trenutku nije bio čitljiv te su zamoljene ukoliko je moguća dostava datoteka u drugom formatu. Nakon što su datoteke dostavljene u drugom formatu, djelatnik odnosa s javnošću proslijedio ih je u roku od nekoliko minuta na daljnje postupanje stručnoj službi unutar Kriminalističke policije.

Image
A TENISICE? /

Baja natrpao prtljažnik šljivovicom. Zaustavila ga policija na A6 i opalila masnu kaznu

Image
A TENISICE? /

Baja natrpao prtljažnik šljivovicom. Zaustavila ga policija na A6 i opalila masnu kaznu

Opisano je uobičajena praksa, uljuđena praksa otvorene komunikacije između tijela državne uprave i građana, a prije nego se sadržaj zaprimljene elektroničke pošte dostavi stručnoj službi policije, u čijoj je nadležnosti eventualno daljnje postupanje. Inače, ovo Ministarstvo na svoje službene adrese kojima komunicira s javnošću zaprimi godišnje oko 38 500 mailova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, po navedenoj informaciji/datoteci nije postupala kriminalistička policija niti druga stručna služba policije, kako se iz objavljenih članaka i izjava sugovornika u njima daje zlonamjerno naslutiti niti je nastala šteta koja bi mogla ugroziti eventualno buduće kriminalističko istraživanje.

Iz navedenog razloga smatramo neprofesionalnim što novinar Telegrama, autor članka, nije prije objave provjerio navod, već je, prenoseći neprovjerene navode, doveo u pitanje osposobljenost, opremljenost i educiranost policijskih službenika stručnih službi policije koji predano rade na istraživanju kaznenih djela počinjenih na štetu djece i maloljetnika te njihovoj zaštiti.

Hrvatska policija raspolaže potrebnim alatima za digitalnu forenziku koja joj omogućavaju uspješnu provedbu kriminalističkih istraživanja te surađujemo i potičemo prijavljivanje svih saznanja o mogućem zlostavljanju djece pa i anonimno.

Stoga objava ovakvih neprovjerenih navoda ne doprinosi izgradnji povjerenja između policije i građana, a što je u interesu svima koji žele doprinijeti otkivanju i procesuiranju počinitelja takvih teških kaznenih djela", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo