MRSIĆ NAPAO HDZ JER SU UZELI NOVAC OSOBAMA S INVALIDITETOM: / 'Ne usude se dirati u Vatikanske ugovore i povlaštene mirovine'

Image

Ustvrdio je da bi se i Crkva složila s revidiranjem Vatikanskih ugovora jer su spremni pomoći u trenutku kada pandemija koronavirusa i velika ekonomska kriza potresaju cijelo čovječanstvo

13.5.2020.
11:16
VOYO logo

Predsjednik Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić poručio je u srijedu da je HDZ-ova izborna trgovina surova jer u njoj prvi stradavaju socijalno najugroženiji, a ne usudi se dirati u Vatikanske ugovore, povlaštene i braniteljske mirovine ni pokrenuti reforme javne uprave.

Osvrćući se na medijske napise da je HDZ u rebalansu uzeo pola milijarde kuna osobama s invaliditetom, Mrsić je optužio ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića da je sredstvima iz novčanih naknada obveznog kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom "namirio poslodavce isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne usudi se HDZ dirati u Vatikanske ugovore, povlaštene i braniteljske mirovine, a kamoli potaknuti nužne reforme javne uprave jer bi time ugrozio svoju poziciju pred izbore. Zato uzima socijalno najranjivijima", kazao je Mrsić.

'I Crkva bi se složila s revizijom'

Ustvrdio je da bi se i Crkva složila s revidiranjem Vatikanskih ugovora jer su spremni pomoći u trenutku kada pandemija koronavirusa i velika ekonomska kriza potresaju cijelo čovječanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić ocjenjuje da rebalans proračuna ne odaje pravu sliku stanja državnog proračuna, "a nije niti približno spreman na moguće crne scenarije koji nas očekuju od jeseni".

Umjesto da zaštite socijalno ugrožene, pomognu radnicima, ojačaju poslodavace potičući puls razvoja vladajući "helikopterskim razbacivanjem novaca poreznih obveznika razorno trguju koristeći staru 'zavadi pa vladaj i dobro zamuti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-u moramo stati na kraj ako mislimo da nam mladi i radno sposobni ostanu u Hrvatskoj. Suočit ćemo se s najvećim egzodusom naše djece koju ni povijest ne pamti. To ne smijemo dopustiti", zaključuje Mrsić.

SDP: Oduzeli ste potpore ljudima

SDP je u srijedu upozorio da je od 512.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj samo 18.000 zaposlenih, no unatoč tomu rebalansom im je oduzet novac za potpore pri zapošljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenivši tragičnom odluku vladajućih da se rebalansom oduzme novac koji je trebao pomoći uključivanju osoba s invaliditetom u svijet rada, politički tajnik SDP-a Davorko Vidović poručio je s konferencije za novinare kako to govori o "potpunom neuspjehu i nakaradnosti njihova rada".

Vlada je rebalansom stvorila "proračun opasnih namjera", kaže Vidović i podsjeća na 62 mjere koje je Vlada donijela u ožujku, a gotovo ni jedna ne odnosi se na građane slabijeg socijalnog statusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 512.000 osoba s invaliditetom, oko 250.000 je u radnoj dobi, a od njih je zaposleno samo 18.000. Strahovit je to gubitak ljudskoga potencijala", rekao je.

Član SDP-ova Savjeta za socijalu politiku Nino Žganec upozorio je da bi niz podsustava socijalne skrbi rebalansom mogao ostati bez sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Centri za socijalnu skrb mogli bi ostati bez više od 18 milijuna kuna, skrb za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju bez četiri milijuna, udomiteljske naknade bez 6,5 milijuna, a naknade za skrb za osobe s tjelesnim i intelektualnim i osjetilnim oštećenjima bez 10,5 milijuna kuna", upozorava Žganec.

I Marija Alfirev (Savjet za socijalu politiku) ističe da su mjere donosene u korist poslodavaca išle na štetu osoba s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada nije uspjela osmisliti projekte kroz koje će se 200 milijuna kuna, koliko se prikupi od poslodavaca, utrošiti na dobrobit osoba s invaliditetom.

"Godišnje ostane preko 50 milijuna kuna, i iz godine u godinu ta se sredstva prebacuju, nitko ih ne koristi za ono za što su namijenjena", naglasila je Alfirev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo