hdz odlučio / Mrak-Taritaš: 'Mjera za roditelje-njegovatelje skoro je ista kao auto koji je razbio njihov župan'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Vladajuća većina odbila je prijedlog zastupnice da se roditeljima-odgajateljima omogući primanje njihove naknade šest mjseci od smrti djeteta, a ne da odmah moraju na burzu rada. Zaključili su da Vlada mora do 15. srpnja u Samor poslati izmjene zakona koji to regulira

17.3.2023.
14:18
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Zastupnici u Saboru u petak su glasali o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi te je 77 zastupnika vladajuće koalicije u Saboru odbilo prijedlog Anke Mrak Taritaš (Centar) da se roditeljima njegovateljeljima omogući da šest mjeseci od smrti djeteta primaju naknadu, a ne da odmah moraju na burzu rada.

Zaključili su da Vlada mora do 15. srpnja poslati izmjene Zakona u Sabor. Prema sadašnjem zakonu, oko 5000 roditelja njegovatelja, većinom majki, gubi status nakon smrti djeteta i odlazi na burzu rada, a prijedlog Mrak Taritaš da se produlji rok za naknadu za najmanje šest mjeseci nije prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije izglasavanja izmena Zakona o socijalnoj skrbi saborska zastupnica Sandra Benčić je poručila: "Tražimo za njih samo ono što svi u Saboru imamo. Svi imamo 6+6. Kako koristimo 6+6? Tako da neki naši saborski zastupnici pod Uskokovim optužnicama to koriste da primaju punu plaću".

I Anka Mrak Taritaš komentirala je odbacivanje njena prijedloga: "Da je među roditeljima njegovateljima član HDZ-a, bi li se ovako ponašali? Samo zato što misle da među 5000 roditelja njegovatelja nije njihovo biračko tijelo. Da jest, postupili bi drugačije... Ovo je puno više od susramlja. Sredstva, koja bi bila za to, nešto su veća od vrijednosti auta koji je njihov župan razbio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Božo Petrov komentirao je odbijanje ovog prijedloga: "Ako nam je u interesu zaštititi manjine, teško da postoji ugroženija skupina od roditelja njegovatelja. Ne dati im mogućnost prilagodbe nakon što njihovo dijete umre, ne dati im vrijeme prilagodbe od barem pola godine, naknade stvarno je sramota."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo