PRIKUPLJAJU POTPISE / Može li uspjeti SDP-ova inicijativa za smjenom Divjak: 'Realnije je da Plenković povuče potez...'

Teško je vjerovati da će HDZ-ovi saborski zastupnici dići ruke za SDP-ov prijedlog smjene ministrice

4.12.2019.
19:25
VOYO logo

SDP je u Saboru pokrenuo proceduru izglasavanja nepovjerenja ministrici Blaženki Divjak koju, uz premijera Plenkovića, smatraju odgovornom za stanje u obrazovnom sustavu, no HNS-ov Milorad Batinić uvjeren je da premijer ministricu neće smijeniti.  

Predsjednik SDP-ovog zastupničkog Kluba Arsen Bauk najavio je kako će potpise skupljati u iduća 3 dana, a potom se kaže, o tome može raspravljati na redovnoj sjednici do 15. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opasku da predsjednik Sabora može, ali i ne mora staviti tu točku na dnevni red do kraja ove sjednice, Bauk odgovara da će iz toga iščitati poruku.

"Treba napisati zahtjev za opoziv, prikupiti potpise i predati ih u sljedeća tri dana, a onda se do 15. prosinca može na redovno sjednici raspravljati o tome", kazao je Bauk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da Plenković neće smijeniti ministricu"

"Vjerujem da premijer Plenković neće smijeniti ministricu jer bi to bio presedan u hrvatskoj povijesti i povijesti Vlada da se smijeni jednu od najuspješnijih ministrica", kazao je Batinić. 

Pred Banskim dvorima gdje se večeras održava uži kabinet Vlade, na koji je stigla i ministrica Divjak, novi zaplet u Vladi i koalicijskim odnosima HDZ-a i HNS-a komentirala je u RTL-u Danas novinarka RTL-a Damira Gregoret. Smatra kako se teoretski može dogoditi, ali da je malo vjerojatno da će se to i realno dogoditi, da ministrica bude smijenjena u Saboru na inicijativu SDP-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realnije je da je Plenković preventivno smijeni

Iako su HDZ-ovi saborski zastupnici "u rukavicama" kritizirali ministricu Divjak, teško je zamisliti situaciju u kojoj bi oni dignuli ruku u Saboru na SDP-ovu inicijativu o njezinoj smjeni. Pitanje je kako bi se postavili zastupnici Milana Bandića s obzirom da on ministricu Divjak kritizira već mjesecima, no i to djeluje kao poprilično nerealan scenarij. Realnijim se čini scenarij da premijer Andrej Plenković prije dolaska do izglasavanja u Saboru preventivno smjeni ministricu s obzirom da je i jučer izbjegavao konkretno odgovoriti na pitanje kakva je njezina budućnost u Vladi. 

"To je još jedan jalovi pokušaj oporbe. Kao što je bilo dosad, tako će biti i sada", kazao je ministar branitelja Tomo Medved po ulasku u Vladu. "Oporba koristi svoja legitimna sredstva u političkoj utakmici", rekao je ministar prometa Oleg Butković i dodao kako nisu raspravljali zaslužuje li Divjak ostati ministrica. "HDZ o toj inicijativi SDP-a nije raspravljao", kazao je Butković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko stvarno može biti zadovoljan oko svog mandata, mogu ja..."

"Moja lista prioriteta je duga kao neka pjesma Leonarda Cohena i ovo nije gore na toj listi. A kad bude, onda ćemo razgovarati", kazala je na ulasku u Vladu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

"Ako netko stvarno može biti zadovoljan što se tiče mandata, ja mogu. Jer smo mi po prvi puta u dva uzastopna obraćanja EK Hrvatskoj vezano uz obrazovanje dobili pohvale. Nikad do sada", kazala je Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče procedure, oporba treba skupiti 31 potpis zastupnika, a kada taj zahtjev preda, Vlada ima osam dana da se očituje, a onda se u roku 30 dana o tome treba održati rasprava u Saboru. 

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo