IZGLASANO U SABORU / Mostove referendumske inicijative šalju se Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Mostovci su ustrajali da za obje inicijative treba raspisati referendum, a ne ih slati Ustavnom sudu

8.4.2022.
14:50
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova, uz međusobne optužbe zastupnika Mosta i HDZ-a, odlučio poslati oba referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa - o ukidanju covid potvrda i „stožerokracije“, na ocjenu Ustavnom sudu, kako je predložio saborski Odbor za Ustav.

Mostovci su ustrajali da za obje inicijative treba raspisati referendum, a ne ih slati Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Riječ je o političkoj obijesti i zlouporabi moći kojom se želi spriječiti glas građana”, ustvrdila je Marija Selak Raspudić (Most). Smatra kako je 'zanimljiv tajming' ukidanja epidemioloških mjera na dan kada se u Saboru odlučuje o referendumskim inicijativama.

Image
treći put otac /

Mostovac tvrdi da je Plenković kršio propise kad je išao supruzi nakon poroda, ravnatelj bolnice ga demantirao

Image
treći put otac /

Mostovac tvrdi da je Plenković kršio propise kad je išao supruzi nakon poroda, ravnatelj bolnice ga demantirao

Osvrnula se pritom na izjavu ministra unutarnjih poslova Davor Božinovića kako ćemo konačno moći „partijati do zore”. „Vama jedino što odgovara su pijani i omamljeni građani tako da ne budu svjesni hrvatske stvarnosti i Vlade koja njima upravlja”, rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio joj je Branko Bačić (HDZ) ističući da obje inicijative trebaju ići na Ustavni sud i to su potvrdili ustavnopravni stručnjaci.

„A zahtjev za izuzećem predsjednika Ustavnog suda od odlučivanja pokazuje da sintagma 'Možemost' nije floskula nego činjenica o koaliciji Mosta i Možemo”, rekao je HDZ-ov Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk (SDP) poručio je da konačno treba urediti ustavno uređenje referenduma te konstatirao - „došao je i taj dan”, na što mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio: „To će biti taj dan, objesi cimerfraj, legni pod palmu i uživaj”.

Svojim inicijativama Most želi da se u Ustav RH, u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže i da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Obje Mostove referendumske inicijative prikupile su dovoljan broj potpisa, više od 368.867 potrebnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom nisu prošli Mostovi zaključci da najdalje do kraja rujna treba raspisati referendum za obje inicijative, i da se kod odlučivanja o ustavnosti izuzme predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zbog navodne izjave iz 2019. da narod ne može odlučivati o izmjeni Ustava na referendumu.

Sabor je donio i zakon o održivoj uporabi pesticida, te prihvatio nekoliko izvješća, o radu probacijske službe, o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda, te izvješće o učincima provedbe zakona o otocima za 2020. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanjem Hrvatski sabor je zaključio 10. sjednicu započetu sredinom siječnja.

U Velikom tjednu zastupnici neće zasjedati, a ponovno okupljanje planirano je za srijedu, 20. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Jandroković je svima zaželio sretan Uskrs i da blagdane provedu s najbližima. "Veseli i zdravi bili", poručio je zastupnicima.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo