MOSTOVCI ŽELE DA TINEJDŽERI OD 16 GODINA MOGU GLASOVATI: / 'Mlade treba uključiti u politički život'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Most predstavio ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava i zakonsku izmjenu Zakona o izborima zastupnika

13.11.2018.
15:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Danas je Most održao konferenciju za novinare, pri čemu su Božo Petrov i Robert Podolnjak predstavili ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava i zakonsku izmjenu Zakona o izborima zastupnika, pišu RTL-ove Vijesti.

Petrov je rekao da ustavna inicijativa, koja se tiče jačanja biračkog prava, obuhvaća i snižavanje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava s 18 na 16 godina te uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTARSTVO UPRAVE ODREDILO: /

Samo će referendumske inicijative imati uvid u sve nevažeće potpise

Image
MINISTARSTVO UPRAVE ODREDILO: /

Samo će referendumske inicijative imati uvid u sve nevažeće potpise

Mlade ljude treba uključiti u politički život

"Mlade ljude treba uključiti u politički život, a glasovanje omogućiti svim građanima, naročito koji najteže ostvaruju biračko pravo. Druga inicijativa Mosta je naš zakonski prijedlog koji upućujemo na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a potom u saborsku proceduru, a odnosi se na izmjene Zakona o izborima zastupnika“, rekao je Petrov.

Podolnjak je pojasnio kako ustavna inicijativa za jačanje biračkog prava zahtijeva većinsku potporu u Saboru kako bi bilo moguće raspisati ustavotvorni referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo osnažiti glas mladih ljudi, a riječ je o otprilike 100.000 osoba između 16-18 godina, u političkom životu zemlje. To je u skladu s trendovima snižavanja dobne granice u izborima u državama članicama EU-a, pa su tako Austrija i Malta snizile dobnu granicu za glasovanje na 16 godina u svim izborima, u Njemačkoj je ona u deset pokrajina snižena na lokalnim izborima, a u Škotskoj za regionalni parlament. Snižavanje dobne granice za glasovanje preporuka je i Europskog parlamenta i Vijeća Europe", rekao je Podolnjak.

Dopisno i elektroničko glasovanje

Podolnjak je rekao da Most želi omogućiti nove načine glasovanja, a za to je nužna ustavna promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi svim građanima omogućili nove načine glasovanja nužna je ustavna promjena, jer članak 45. Ustava RH sada propisuje da državljani RH bez prebivališta u zemlji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH. Dopisno i e-glasovanje treba omogućiti svim građanima, ali je naročito važno da je ono moguće onim građanima kojima je najteže ostvariti biračko pravo“, objasnio je Podolnjak.

Most je nezadovoljan što polovica građana Hrvatske ne koristi biračko pravo, pa kako bi riješio problem demokratskog deficita, predlaže kao rješenje tu ustavnu inicijativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje broja zastupnika u Saboru

Druga inicijativa Mosta tiče se izmjene Zakona o izborima zastupnika. Mostovci žele smanjiti broj zastupnika u Saboru na 120, od kojih bi šestero bilo zastupnika nacionalnih manjina i troje zastupnika građana bez prebivališta u zemlji (što je propisano Ustavom).

U općim izbornim jedinicama biralo bi se 111 zastupnika. One slijede granice županija i Grada Zagreba i u svakoj se bira najmanje 15 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, izborni bi se prag za sudjelovanje u razdiobi zastupničkih mjesta smanjio s pet na četiri posto, a birači bi imali tri preferencijska glasa. Redoslijed izabranih zastupnika utvrđivao bi se na osnovi preferencijskih glasova, rekao je Podolnjak.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo