raspudić i miletić / Most traži istražno povjerenstvo o radu Stožera za vrijeme pandemije: 'Korona profiterstvo je omogućila Vlada'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Mostovi su zastupnici nezadovoljni sveukupnim radom Križnog stožera Civilne zaštite za vrijeme pandmije COVID-19. Traže istragu za korona profiterstvo zbog lažnih COVID testova, naručivanja velikih doza cjepiva, od kojih je iskorišten jedan mali dio te nabavu respiratora

15.5.2023.
14:10
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Zastupnici Mosta Nino Raspudić i Marin Miletić izvijestili su u ponedjeljak da su u saborsku proceduru uputili zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva o radu Stožera za vrijeme pandemije COVID-19 i da žele istražiti korona profiterstvo koje je, tvrde, omogućila Vlada.

„Prošlog je tjedna Vlada proglasila kraj epidemije COVID-19 u Hrvatskoj. Želi se ostaviti dojam da je sada nešto stavljeno ad acta i da je glavna vijest kako građani sada moraju produžiti dokumente", kazao je Nino Raspudić na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukus je, smatra Raspudić, "ajmo sve zaboraviti, idemo dalje, tko je jamio, jamio, tko je profitirao, profitirao, tko je stradao, stradao, tko se cijepio, cijepio, tko se razbolio, razbolio", dodao je.

Image
prošla godina dana /

Gotova korona, a nema više ni majmunskih boginja. WHO objavio da više nisu prijetnja

Image
prošla godina dana /

Gotova korona, a nema više ni majmunskih boginja. WHO objavio da više nisu prijetnja

Kaže da su u zadnje tri godine svjedočili u povijesti neviđenom ograničenju ljudskih prava i sloboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako se ostavljao dojam da je postupanje koje je išlo preko Stožera, opravdano i znanstveno utemeljeno, a da se kasnije doznalo kako je sve činjeno arbitrarnim političkim odlukama.

Raspudić je upitao - tko je po potrebi proglašavao pobjedu nad virusom u proljeće 2020., tko je tajming izbora prilagođavao tako da smanji izlaznost i koristio Stožer tako da je njegove članove koristio kao glavne izborne adute, uz slogan – sigurna Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da danas Vladi upućuju zastupničko pitanje oko toga koliko je još doza cjepiva naručeno, kada prestaje ugovor, koliko košta skladištenje, a koliko uništavanje cjepiva. Napomenuo je da su prvi javno upozorili na višak cjepiva znajući da će biti medicinski otpad.

Smatra da je sve što su Stožer i druge institucije radile tijekom tri godine, ostavilo 'teške gospodarske, društvene, obrazovne i zdravstvene posljedice', i kako se odgovornosti mora utvrditi na najvišem mjestu, a to je Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga Most inicira osnivanje Istražnog povjerenstva o radu Stožera i drugih nadležnih institucija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.

Miletić - korona profiterstvo

Marin Miletić napominje da se tijekom pandemije dogodilo ogromno korona profiterstvo, navevši, kako kaže, slučaj "HDZ-ovog Lamborghini malca iz Varaždina od čije ad hoc osnovane firme država naručuje testove za koje se onda pokaže da su lažnjaci. koje su neki studenti sklapali u nekom podrumu od šrota iz Turske, a na tržište su dolazili kao certificirani testovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su cvjećarnice dobivale unosne informatičke poslove oko pandemije, ali i aplikaciju Andrija koja je bila potpuni fijasko.

Miletić je rekao da se odgovornost za nabavu prevelike količine cjepiva želi prikriti pa se dio knjiži kao "međunarodna razvojna pomoć", a 2021. na toj je stavci gotovo 65 milijuna kuna doniranih cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjiva mu je i odluka s početka epidemije koju je Vlada donijela 17. ožujka 2020., a kojom se opis roba i usluga koje se nabavljaju za borbu protiv virusa, proglašava tajnom i ta je nabava izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi.

Zanimljivo mu je kako je Hrvatska pristupila postupku zajedničke javne nabave za nabavu respiratora koji je vodila Europska komisija, a istovremeno je, kaže Miletić, doma sve išlo mimo zakona o javnoj nabavi i pod oznakom tajno, "na HDZ-ov način – ukradi gdje god možeš i mimo javne nabave radi biznis".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je naručila 19 milijuna doza cjepiva, iskorišteno je samo pet. Tko će odgovarati za bačene milijune? To je potpuno nerazumna nabava iz perspektive poreznih obveznika, ali vrlo razumna iz perspektive nekoga tko je možda uzimao postotak u toj nabavi", izjavio je Miletić, dodavši da te stvari žele istražiti do kraja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo