propust s udžbenicima / Most prozvao ministricu Divjak: 'Važnija joj je vlastita promocija od djece, neka podnese ostavku'

Treći je tjedan nastave, a 8182 korisnika socijalne pomoći nisu primili novac za sufinanciranje udžbenika

21.9.2018.
14:27
VOYO logo

Most nezavisnih lista pozvao je u petak ministrica obrazovanja Blaženku Divjak da podnese ostavku jer joj je, tvrde, vlastita promocija važnija od djece, dok joj je reforma obrazovanja pala već na običnoj administrativnoj proceduri nabave udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

"Treći je tjedan nastave, a 8182 korisnika socijalne pomoći nisu primili novac za sufinanciranje školskih udžbenika", upozrio je Marko Sladoljev na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, kaže, o 4,5 milijuna kuna osiguranih u proračunskoj stavci resornog ministarstva, ali bez službene odluke Vlade o sufinaciranju nabave udžbenika za potrebe učenika, koja još nije donesena, a novac još nije isplaćen.

Podsjetio je i da je već tri mjeseca edukacijskim rehabilitatorima smanjena plaća za 150 do 700 kuna, a premijer cijelo ljeto nije odgovorio na njihov zahtjev da ih primi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sonja Čikotić je poručila kako je poražavajuće da obična administrativna procedura nije uspješno provedena, a je neprimjereno je da "ministrica svojata ministarstvo, a prije nje HNS svojata preko jumbo plakata reformu obrazovanja".

"Ni Škola za život niti uvođenje informatike u škole nije dobro pripremljeno. Sada imamo činjenicu da škola traje tri tjedna, od njih 74 tek ih 11 ima tablete, a od njih 11 tek ih četiri i koristi. Dakle samo četiri škole idu po eksperimetalnom programu", ističe Čikotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je da za provedbu reforme nisu osigurani temeljni ni prateći dokumenti, te poručila da sustav obrazovanja treba nuditi jednake prilike svima.

"Kroz e-škole to se nudi za 10 posto škola, dok kada zaživi drugi dio to će iznositi svega 60 posto", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učiteljima se nude mrvice, nije provedena ni nabava za računala od 26 milijuna kuna", zamjerila je Čikotić.

Zbog svega toga, Sladoljev i Čikotić zatražili su ostavku resorne ministrice Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlaović (HSS) pozvao Divjak na ostavku zbog propusta s udžbenicima za siromašnu djecu

Saborski zastupnik Davor Vlaović u petak je, u ime HSS-a, zatražio od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da podnese ostavku zbog greške, odnosno činjenice, da osam tisuća djece iz socijalno ugroženih obitelji "nema školske udžbenike", iako je nastava počela prije tri tjedna.

"Ministrica se ljuti na suradnike, traži njihovu odgovornost, ne ministrice za to se daje ostavka, HSS traži da podnesete ostavku zbog greške da 8 tisuća djece nema školske knjige", poručio je Vlaović sa saborske govornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, svjestan da Divjak to neće učiniti, a ni "premijer je neće razriješiti", predložio joj je da zajedno sa ministricom socijalne skrbi i mladih Nadom Murganić ode u svaku obitelj, odnese knjige i ispriča se djeci i roditeljima.  "To bi bio pravi potez ministrice, kad već neće dati ostavku", rekao je zastupnik.

Činjenicu da su djeca iz siromašnih obitelji ostala bez udžbenika, nazvao je "neoprostivom sramotom i šlamperajem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je na njih zaboravilo zbog šlamperaja, ili kako to ministrica kaže, zbog administrativne greške, što nije istina, prava je istina da se radio novi preustroj Ministarstva, radilo se kadrovriranje, uhljebljivaje, ustvrdio je zastupnik, navodeći kako je to pravi razlog zbog kojega nije donijeta odluka Vlade o nabavci udžbenika za više od osam tisuća djece iz socijalno najugroženijih obitelji.

"Strašna sramota, dajte prestanite se baviti kadroviranjem, uhljebljivanjem - radite svoj posao, ta djeca zaslužuju knjige kao i njihove kolege", poručio je Vlaović Ministarstvu znanosti i obrazovanja, napominjući kako se njegova stranka zauzima da sva djeca u Hrvatskoj dobiju besplatne udžbenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list objavio je u četvrtak kako više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna namijenjena sufinanciranju školskih udžbenika. Novac za udžbenike za korisnike socijalne pomoći, a registrirano ih je 8182, osiguran je u sklopu proračuna Ministarstva znanosti o obrazovanja, no do isplate ne može doći bez odluke vlade.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo