TKO ĆE KORISTITI DRŽAVNU ZEMLJU? / MOST optužuje: 'Tolušić, Agrokor i DORH pritišću gradonačelnike i načelnike'

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

U pitanju je prenošenje prava na korištenje 32.000 hektara državnog zemljišta koje koristi Agrokor.

7.1.2019.
14:25
Slavko Midžor/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Most nezavisnih lista je izrazio nezadovoljstvo pozivom na sastanak i pritiskom kojim ministar Tolušić, Agrokor i DORH pokušavaju utjecati na načelnike i gradonačelnike gradova i općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije na državno zemljište, kako bi se pravo na 32.000 hektara državnog zemljišta koje koristi Agrokor prenijelo nekom budućem vlasniku mimo općeprihvaćenih pravila o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i ispod cijena koje vrijede za sve ostale zakupnike, priopćili su iz Mosta. 

"Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Ministarstvo poljoprivrede i Vlada su pribjegli provizornim rješenjima prilagođavajući zakone kontaminiranom procesu izvanredne uprave u koncernu Agrokor. Najvećem populistu u Vladi, ministru Tomislavu Tolušiću, kojem su puna usta malih poljoprivrednih proizvođača, sada ne odgovara njegov vlastiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Upozoravamo ga da ne izvrće članak 41. Zakona koji jasno kaže da čelnici lokalnih samouprava prava zakupnika mogu, ali ne moraju prenijeti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, kao i odredbu koja određuje da takav aneks ugovora isključivo sklapaju jedinice lokalne samouprave s novim zakupcem", kazao je saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić, izvijestili su iz stranke.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se ministar Tolušić drži svog zakona, morao bi znati da su uvjeti aneksa na koncesije isključivo dio dogovora lokalnih samouprava i novih tvrtki gdje će utvrditi prihvatljive okvire koji osiguravaju korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta sukladno gospodarskom programu, uredno plaćanje pravedne cijene i osiguranje maksimalnih koristi za zajednicu na čijem se području zemljište nalazi. Na ovaj način ministar i Vlada pokušavaju političkim pritiscima pogodovati novom Plus Agrokoru, štiteći sve ono što se događalo u Agrokoru, umjesto da štite hrvatske građane. Ako mu ne odgovara ovakav Zakon neka preuzme odgovornost i izmjeni onako kako on i Agrokor žele, a ne da vrši represiju nad lokalnim čelnicima", izjavio je Panenić.

"Bojim se da će HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici popustiti pod stranačkom stegom te jasno u ime malih poljoprivrednih proizvođača tražimo da ne potpisuju produženje ugovora koji nisu u interesu lokalnog stanovništva", rekao je Zvonko Jelić, poljoprivredni proizvođač iz grada Otoka i županijski vijećnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestili su iz stranke. 

Ministarstvo: Na Agrokorova zrcalna društva prenijet će se sva imovina zakupnika 

Ministarstvo poljoprivrede u odgovoru na upit o tom problemu, podsjeća da je način restrukturiranja Agrokor grupe, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave, "određen nagodbom kojom su formirana nova zrcalna društva na koja će biti prenesena sva imovina zakupnika namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, napominju, propisano je da se prava i obveze zakupnika kao pravne osobe mogu prenijeti iz ugovora o zakupu, uz suglasnost Ministarstva do isteka roka na koji je ugovor sklopljen, i to na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji.

 "Zahtjev za suglasnost za prijenos prava i obveza podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, koje suglasnost, s pratećom dokumentacijom, dostavlja nadležnim jedinicama lokalne samouprave, koje izrađuju nacrt aneksa i dostavljaju ga na mišljenje županijskom državnom odvjetništvu. Tek nakon izdavanja mišljenja, općinski načelnik ili gradonačelnik sklapa aneks ugovora s novim zakupcem", tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo