UGLAVNOM JEDE RIBE / Morskog psa od dva metra snimili u plićaku na Korčuli

Image
Foto: Screenshot

Modrulj je privučen krvlju ribe pa zabunom može napasti, dok će vam morski pas lisica najčešće repnom perajom "dati" pljusku dok ronite

11.6.2021.
9:11
Screenshot
VOYO logo

Ogroman morski pas dugačak dva metra mogao se vidjeti u plićaku u Korčuli, no nije velika bijela psina, već modrulj - pas koji živi u Jadranu, uglavnom jede ribe i mali plijen te rijetko napada ljude.

No, ljudima uz obalu nije sasvim svejedno. Možda im bude lakše ako znaju da je vjerojatnost da će ih napasti morski pas jedan prema 11 milijuna. Na Jadranu su morski psi ubili ukupno devet kupača, a uvijek su to bili stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A TAMAN ZATOPLILO ZA KUPANJE: /

Morski pas snimljen u plićaku kod Visa

Image
A TAMAN ZATOPLILO ZA KUPANJE: /

Morski pas snimljen u plićaku kod Visa

Pas lisica vam da pljusku dok ronite

"Rijetko, ali se događa da dolazi u plićak. Razloga je puno. Jedno je hranjenje, drugo je čišćenje od parazita. Isto tako, treba imati na umu da je ovo vrijeme kada se modrulji razmnožavaju i dolaze bliže obali", kazao je Petar Kružić morski biolog za RTL Direkt.

Peraju morskog psa u travnju moglo se vidjeti i na Visu. Modrulj je često privučen krvlju ribe pa zabunom može napasti, dok morski pas lisica, isto često snimljen u Jadranu, najčešće će vam repnom perajom "dati" pljusku dok ronite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 vrsta pasa u Jadranu

Kružić je objasnio da Modrulj pripada opasnijim vrstama, ali vrlo rijetko napada čovjeka. Oni su opasni kada ih ima više, oko pet ili šest jedinki. "Ovako, jedna dvije, obično bježe od čovjeka", dodaje.

U Jadranu pliva oko 50 vrsta morskih pasa. Većina se poput modrulja hrani planktonima, ribama, morskim pticama i rakovima. Posljednji put kada je ova bijela psina u Jadranu napala čovjeka bilo je 2008. kod Visa. Zbog ribe koju je nosio oko pasa, stradao je slovenski turist, ali je i preživio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom kad zaživi GPS morski pas sustav na hrvatskoj obali onda nas možda više neće toliko iznenaditi ovakve snimke jer ćemo znati gdje se kreće tih nekoliko velikih hrvatskih morskih pasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo