PREPISKA SE NA NASTAVLJA / MORH odgovara Vrhovnom zapovjedniku: 'Predsjednik ne poznaje zakone, što i ne mora jer nije poslodavac'

Image
Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

Ministarstvo ističe da je prijam i prestanak službe u Oružanim snagama u isključivoj nadležnosti MORH-a

21.10.2021.
19:52
Željko Lukunić / PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Ured predsjednika poslao priopćenje, u kojem decidirano u više navrata tvrdi da "Ministar laže"., reagiralo je Ministarstvo obrane.

Image
MILANOVIĆ UZVRAĆA /

Ponovno se oglasio Ured predsjednika: Nabrojali tri stvari o kojima 'Banožić laže'; 'Ministre, recite istinu o smjeni brigadira'

Image
MILANOVIĆ UZVRAĆA /

Ponovno se oglasio Ured predsjednika: Nabrojali tri stvari o kojima 'Banožić laže'; 'Ministre, recite istinu o smjeni brigadira'

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Akt je datiran, ali ga nije zaprimio Kabinet'

"Akt koji je objavio Ured PRH od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja je datiran s danom 11. listopada 2021., ali nije ga toga dana zaprimio Kabinet ministra nego onako kako je rekao u svojoj izjavi ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera OSRH bio je upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju kao što je ministar javno komunicirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni stožer OSRH je 14. listopada 2021., donio Rješenje kojim se brigadir Elvis Burčul stavlja izvan dužnosti na raspolaganje s danom 15. listopada 2021. zbog isteka imenovanja na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon se mijenjao svakih godinu, dvije

Očito je da Ured Predsjednika Republike Hrvatske ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH što je i razumljivo jer nije poslodavac Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o Zakonu koji je donesen u vrijeme Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović 2013. godine i koji je mijenjan i dopunjavan 2015., 2016., 2018. i 2019. godine.

I po tom Zakonu brigadiru Elvisu Burčulu prestala je djelatna vojna služba s mogućnošću ostvarivanja prava na starosnu mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelanih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ovdje nije riječ o prijevremenom umirovljenju već o časniku koji je imao više od 40 godina mirovinskog staža i ostvaruje pravo na punu starosnu mirovinu sukladno navedenom Zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je prijam i prestanak službe u nadležnosti Ministra

Nije točna tvrdnja da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz Hrvatske vojske. Takve tvrdnje su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne te nemaju uporišta u zakonima u području obrane.

Ministarstvo obrane ističe da je svatko dužan držati se Ustava i zakona i izričite odredbe članka 216. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je propisano da je prijam i prestanak službe u OSRH u nadležnosti Ministarstva obrane, navodi se u priopćenju MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo