SJEDNICA U ČETVRTAK / Odbor traži da Krstičević objasni detalje ugovora o nabavi F-16: Hoće li se ministar pojaviti?

Plenković je rekao da ćemo prihvatiti samo avione izabrane na natječaju

11.12.2018.
18:43
VOYO logo

Nabava izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak ostaje neizvjesna - a ministar obrane Damir Krstičević i dalje ne zna ili ne želi otkriti ima li rješenje za nastali problem.  

On sam ne priznaje da je igdje pogriješio, a odgovornost prebacuje na Sjedinjene Američke Države u kojima su avioni proizvedeni, ali i na Izrael od kojeg ih Hrvatska treba kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelske F-16 možda neće ni poletjeti prema Hrvatskoj jer SAD Izraelcima, bez njihove opreme, odbija dati suglasnost za prodaju. Dok se čeka petak i sastanak tih dvaju zemalja, ministar obrane Damir Krstičević, koji je posao dogovarao, odgovara: "Uvijek sam rekao, idemo korak po korak. Sve što radim, uvijek je netko odgovoran. Prema tome, odgovoran sam. Ono što radim je jačanje, obnova, unapređenje HV-a", kazao je Krstičević. 

Plenković: "Modifikacija aviona odabranih na natječaju ne može biti"

Vlada je odluku o kupnji eskadrile od Izraelaca donijela u ožujku, novac u proračunu je osiguran, no ugovor nije potpisan. Kako se radi o avionima koje je proizvela američka tvrtka, SAD traži da se avioni vrate u prvobitno stanje, čime onda više ne bi imali iste sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković je nakon današnjeg sastanka s hrvatskim županima u Rijeci rekao da za Hrvatsku neće biti troškova modifikacije aviona. "Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti onakve zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti", kazao je premijer.

Avioni na sjednicama u Saboru i na Pantovčaku

Zbog upitne nabave aviona za četvrtak je već najavljena i sjednica saborskog Odbora za obranu. SDP-ov predsjednik tog Odbora Igor Dragovan je rekao da će na toj sjednici prolaziti kroz detalje tog ugovora i da očekuje da će na nju doći i ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O istoj temi će se razgovarati i u ponedjeljak na Pantovčaku na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, izvijestila je RTL-ova reporterka Damira Gregoret. Očekuje se da bi se na toj sjednici moglo govoriti i o aferi SMS. Predsjedničin savjetnik Vlado Galić rekao je za RTL danas da namjerava doći na tu sjednicu. 

Ministarstvo obrane poručilo je u danas kako zahtjeva da se u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda za zrakoplov F-16 Barak te da nije moguća nikakva druga inačica tog zrakoplova. "Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi Države Izrael za višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 Barak, te stoga nije moguća nijedna druga inačica zrakoplova", stoji u odgovoru MORH-a na upit Hine o novonastaloj situaciji oko zaustavljenog procesa nabave lovačkog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana"

Iz MORH-a poručuju kako je "Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te ispoštovala sve obveze" te kako je "proces i dalje u tijeku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je prošlog petka kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji, a po kojima američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćio je prošlog petka MORH, dodajući kako će, ukoliko dobije službenu informaciju, o svemu obavijestiti javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD aktivno surađuje s Izraelom

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je istog dana kako s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

Iz američkog veleposlanstva poručuju kako surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16. "Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz veleposlanstva SAD-a nadodaju da u ovim trenucima aktivno surađuju s Izraelom i Hrvatskom, kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja. Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji bi Hrvatsku kroz deset godina trebali stajati 2,9 milijardi kuna.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike