MORH DANAS ZATRAŽIO PONUDE IZ PET ZEMALJA: / Zrakoplovstvo će dobiti jedan od ovih pet vojnih zrakoplova

Image

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske danas će od pet proizvođača zatražiti ponude za isporuku borbenih aviona.

20.7.2017.
12:19
VOYO logo

Ova odluka je donesena, iako se ministar obrane u ostavci Damir Krstičević danas nije pojavio na sjednici Vlade. Na svim ovim zrakoplovima hrvatski piloti već su letjeli, no sve do sada nije bilo konačne političke odluke da se u obnovu borbene eskadrile i formalno krene.

Što si Hrvatska može priuštiti?

Krstičević je, doduše, prije desetak dana najavio kako je upravo ovo faza u kojoj se traži najpovoljniji način rješavanja ovog pitanja. “Odlučivat ćemo na temlju tri parametra: prvi je da želimo ugovor između država. To je važna stvar jer ovo nije posao samo mene kao ministra, nego je posao cijele hrvatske Vlade i države. Drugi parametar je cijena, a treći ključni parametar je gospodarska suradnja, a to znači da bi taj projekt trebao biti i investicija, te mogućnost za radna mjesta i zaposlenost u Hrvatskoj koja je potrebna. Želimo povezati sve te parametre”, objasnio je Krstičević i dodao: “Mislimo da u ovom trenutku možemo ići u nabavku 12 zrakoplova. Hoćemo li imati polovni ili novi zrakoplov, vidjet ćemo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH jamči transparentnost

Današnji zahtjev bit će uručen preko veleposlanstava svih ovih pet država, a rok za odgovor na ponudu je 75 dana. “Po primitku ponuda, u sljedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje”, potvrđeno je iz MORH-a koji jamči transparentnost javne nabave.

“Sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku”, naglašeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza posljednjeg remonta MIG-ova u Ukrajini još se vuku repovi, pa i sudski proces zbog korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo