Ispitano 270 lokacija /

More u Primorsko-goranskoj županiji izvrsne je kakvoće - zadovoljni su i turisti kojima je to izuzetno važno

Do sada su obavljena dva ciklusa uzorkovanja mora, ukopno će ih biti deset

15.6.2021.
19:09
VOYO logo

More u Primorsko-goranskoj županiji izvrsne je kakvoće. Pokazali su to rezultati mjerenja, koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo. Samo na po jednoj lokaciji u Vrbniku i na Kantridi more je dobre kakvoće, ali to je kategorija odmah ispod izvrsne i ne radi se ni o kavom ozbiljnijem zagađenju. Zadovoljni su i turisti kojima je čisto more jedan od glavnih preduvjeta za odabir odredišta.


Ja sa svojom bakom puno tu plivam, rekla je Viktorija Markušić iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li dovoljno prozirno da vidiš školjkice i ribice?

Da.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćeš nam pokazat malo kako učiš? 

Da.

A ući u moru koje je besprijekorne čistoće, jer ispitano je 270 lokacija u Primorsko-goranskoj županiji. Među njima su i Ičići. Viki je ovdje s bakom, inače žive u Austriji, ali u Ičićima ljetuju svake godine.

"U Ičićima je tak i tak čista voda uvijek. Mislim ja obilazim Istru dosta, ali jako smo zadovoljni s s vodom. Čisto je, čisto je more. Vidi se pogledom. Ne trebaju ispitivanja' Ne treba ispitivanja, ne", poručila je Kata Grgić iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su obavljena dva ciklusa uzorkovanja mora, ukopno će ih biti deset. Kakvoću će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ispitivati do sredine rujna.

"Dal ima neke prirodne nečistoće, nekih ulja i asnoća. Izmjerimo salinitet prilikom uzorkovanja jer nam je on pokazatelj dal je taj određeni prostor od utjecaem slatke vode, a u laboratoriju mjerimo, brojimo dva indikatora fekalnog onečišćenja esherichija coli i crijevne enterokokki", izjavila je koordinatorica laboratorija  Darija Vukić Lušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle more je u cijeloj županiji izvrsno, ali na po jednoj lokaciji u Vrbniku i na Kantridi kakvoća je dobra. To može biti prolazno onečišćenje nastalo zbog kiša uoči ispitivanja.

"More u Hrvatskoj je jako čisto. Hladno je, malo je hladno, ali jako je lijepo ovdje. 
Jer moja supruga je Hrvatica, iz Rijeke. Dolazim dvije godine ovdje s obitelji".

Turisti svoja putovanja planiraju uzimajući u obzir niz faktora, ali na vrhu je ljestvice čistoća mora.


"Ipak je fino kad malo zakoračiš u more, kad zaplivaš da vidiš da je more čisto. Neki fin osjećaj. Bitno je da stavimo prirodu čistom, treba pazit na nju. Treba pazit na more, na čistoću i na naše navike. Super, super vam je ovdje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava je šteta što ne možemo prenijeti ljetne mirise, ali zato ljetni zvukovi- za kraj ove morske priče.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo