OPREZ, KUPAČI! / Splitska plaža u crvenom: Kakvoća mora je nezadovoljavajuća!

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ukupno gledano na razini cijele Hrvatske, more na devet kupališta ocijenjeno je zadovoljavajućim, na 20 njih kao dobro, a sve su ostale plaže (njih 1096) dobile izvrsnu ocjenu

10.7.2024.
12:55
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije objavio je rezultate uzorkovanja mora za kupanje na plažama u Hrvatskoj prema kojima je nezadovoljavajućom ocijenjena jedna plaža, i to ona u uvali Trstenik na splitskom području.

Image
Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Analiza uzorka od 8. srpnja pokazala je da je na toj plaži prisutno kratkotrajno onečišćenje utvrđeno redovitim ispitivanjem. U prijevodu, određeni mikrobiološki parametri su iznad graničnih vrijednosti ranije definiranih Uredbom o kakvoći mora. Dodatno uzorkovanje i analize mora na tom će se mjestu provoditi do prestanka kratkotrajnog onečišćenja, stoji na stranicama Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza na kraju lipnja na tom je mjestu pokazivala odličnu kakvoću mora, a krajem svibnja bila je zadovoljavajuća.

Ukupno gledano na razini cijele hrvatske obale, more na devet kupališta ocijenjeno je zadovoljavajućim, na 20 njih kao dobro, a sve su ostale plaže (njih 1096) dobile izvrsnu ocjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Kako bi se na vrijeme informirala javnost, neposredno nakon svakog ispitivanja objavljuje se takozvana pojedinačna ocjena koja se temelji na rezultatima određivanja broja mikrobioloških indikatora (kao što su crijevni enterokok i E. coli) na kupalištu, sukladno propisanim Uredbama.

POGLEDAJTE VIDEO: Trendovi na plaži: Jesu li svi na mobitelima ili šum mora i dalje pokreće listanje stranica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo