OGLASILI SE MAĐARI / MOL o pobjedi na arbitraži: 'Hrvatska nije uspjela dokazati bilo koju od svojih tvrdnji o korupciji, Hernadi je nevin'

Image
Foto: Vecernji list/PIXSELL, Boris Scitar

MOL je ustvrdio da presuda arbitražnog suda sa sjedištem u Washingtonu znači da je predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi nevin

6.7.2022.
21:23
Vecernji list/PIXSELL, Boris Scitar
VOYO logo

Nakon što je objavljeno da je Hrvatska izgubila arbitražni spor protiv MOL-a u Washingtonu, mađarska se energetska kompanija oglasila priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu, objavio je svoju odluku u postupku zaštite ulaganja između stranaka Republike Hrvatske i MOL Plc. Time je arbitražni predmet koji je započeo 2013. konačno završen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi se nedvosmisleno navodi da Hrvatska nije uspjela dokazati bilo koju od svojih tvrdnji o korupciji u Hrvatskoj u vezi s energetskom kompanijom INA, d.d. Tročlani tribunal jednoglasno je odlučilo da su tvrdnje o korupciji koje je Hrvatska iznijela nakon MOL-ovog stjecanja dionica u društvu INA, d.d. potpuno neosnovane. Presuda arbitražnog suda sa sjedištem u Washingtonu znači da je predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi nevin.

Image
OGROMAN UDARAC /

Hrvatska će morati platiti MOL-u oko dvije milijarde kuna odštete? Ovo je već druga izgubljena arbitraža s Mađarima

Image
OGROMAN UDARAC /

Hrvatska će morati platiti MOL-u oko dvije milijarde kuna odštete? Ovo je već druga izgubljena arbitraža s Mađarima

Tijekom postupka je provedena puna kriminalistička istraga svih dokaza izvedenih tijekom devet godina suđenja. Saslušani su deseci svjedoka i predočeni deseci tisuća stranica sudskog spisa, uključujući i pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske kojom je predsjednik i izvršni direktor MOL-a osuđen na dvije godine zatvora. ICSID je svoju odluku donio na temelju svih navedenih svjedočanstava i dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna pažnja posvećena Ježiću

Arbitražni sud s sjedištem u Washingtonu je posebnu pažnju posvetio iskazima krunskog svjedoka Roberta Ježića. Identično ocjeni tribunala iz 2016. godine, osnovanog sukladno pravilima Komisije Ujedinjenih Naroda o Međunarodnom Trgovačkom Pravu (UNCITRAL), i arbitražni sud sa sjedištem u Washingtonu je narativ predstavljen od strane krunskog svjedoka Republike Hrvatske ocijenio neuvjerljivim i kontroverznim. Također je izrazio duboku sumnju u pouzdanost i vjerodostojnost ovog svjedoka tijekom arbitraže kao i tijekom kaznenog procesa u Zagrebu.

Ova odluka označava kraj dugotrajnog međunarodnog pravnog spora. Osim u Hrvatskoj, svi sudovi i tužiteljstva došli su do istog zaključka, a taj zaključak je da nije bilo koruptivnih radnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2016. UNCITRAL je presudio u korist MOL-a. Prema toj odluci, Hrvatska nije uspjela optužbe za korupciju potkrijepiti dokazima, dok je za krunskog svjedoka utvrđeno da je potpuno nevjerodostojan.

I hrvatski Ustavni sud na strani MOL-a

Ustavni sud Hrvatske utvrdio je teške povrede temeljnih prava tijekom vođenja sudskih postupaka u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posljedica utvrđivanja činjenice o nepostojanju koruptivnih radnji, ICSID je presudio i o odštetnim zahtjevima MOL-a. Odlukom ICSID-a utvrđeno je da Vlada RH nije preuzela plinsko poslovanje (Prirodni plin) društva INA, d.d. unatoč ugovornoj obvezi da to učini, čime je društvu INA, d.d., a time neizravno i MOL-u nanesena šteta od 167,84 milijuna dolara. Prema odluci, Hrvatska je nanijela dodatnu štetu MOL-u prisiljavanjem na prodaju uskladištenog plina društva Prirodni plin, za što je MOL-u dodijeljeno 16,1 milijun dolara. Odlukom je utvrđeno da Hrvatska MOL-u mora platiti kamate i nadoknaditi kompaniji značajan dio troškova arbitraže. Ukupna odšteta dodijeljena MOL-u iznosi 235,8 milijuna dolara.

ICSID se temelji na međunarodnom pravu i njegove su odluke obvezujuće. Stoga sve države potpisnice konvencije – pa tako i Hrvatska – moraju poštivati odluke ICSID-a i ugraditi ih u nacionalno zakonodavstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOL poštuje odluku ICSID-a i očekuje da Vlada Republike Hrvatske učini isto na osnovi svoje predanosti izvršavanju odluka ICSID-a temeljem prihvaćanja ICSID konvencije”, stoji u priopćenju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo