'primjer suradnje' /

Moćni helikopteri na Plesu: Ovom tehnologijom Amerikanci uništavaju neprijatelje

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Američko ratno zrakoplovstvo na putu prema grčkoj bazi sletjelo je vojnim helikopterima u Zagreb

7.11.2018.
20:00
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Pet moćnih helikoptera američkog ratnog zrakoplovstva vrste Apache jutros je prizemljeno na aerodromu Pleso. Helikopteri su opremljeni teškim naoružanjem. Sa svake strane nalaze se po dva nosača topova, a ispod se nalazi i strojnica.

"Jurišni helikopter namijenjen je za uništavanje oklopnih ciljeva na zemlji i vojske. Znam da njegov top od 30 mm može probiti oklop od 50 cm na udaljenosti od 2500 m, što je impozantno. Nosi široku paletu naoružanja: od nevođenih, vođenih raketa do raketa zrak – zrak. Pandan je Mi24, koji su Rusi radili", kazao je brigadir Michael Križanec, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Potvrda prijateljstva Hrvatske i SAD-a'

Image

Moćni helikopteri na Plesu: S ovom tehnologijom Amerikanci uništavaju neprijatelje

Image

Moćni helikopteri na Plesu: S ovom tehnologijom Amerikanci uništavaju neprijatelje

Ministar obrane Damir Krstičević provjerio je što sve mogu. Piloti okom pomoću raznih senzora prate sve što se na tlu događa. "To je spregnuto i topom, tako da olakšava rad pilotima i posadi. To je poluautomatiziran sustav koji je nepovjediv", tvrdi brigadir Križanec.

Ovi helikopteri sada su samo na proputovanju. Zasada nije riječ o donaciji američke vojske Hrvatskoj. "Ova današnja aktivnost potvrda je prijateljstva i partnerstva između Hrvatske i SAD-a. Ono što svi skupa znamo, hrvatska vojska u procesu je postupnog prelaska na zapadnu tehnologiju", kazao je ministar Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim zahvaliti hrvatskoj Vladi i ministru Krstičeviću na gostoprimstvu našim posadama, koje su na putu prema Grčkoj. Ovo je izvrstan primjer suradnje naših država i vojski", kazao je američki veleposlanik Robert Kohorst.

Nepoznati detalji ugovora o kupovini F-16

Prije mjesec dana u Zagrebu su predstavljeni Crni jastrebovi, donacija vrijedna 53 milijuna dolara. No, što je s potpisivanjem ugovora oko kupovine izraelskih F16, još se ne zna, ministar danas nije htio pričati o detaljima.

"To smo već prošli puno puta, neću na ta pitanja odgovarati. Znate da smo dobili vrhunski avion koji je korišten", kazao je Krstičević. Ministar je izjavio kako bi Crni jastrebovi i F16 u Hrvatskoj trebali biti 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo