toplinski val na Banovini / Mnogi na Banovini najtoplije dane provode u kontejneru bez klimatizacije, obećanje je da će do sutra svi dobiti uređaje

Obećanje je da će do sutra, bez obzira na to jesu li u doniranom kontejneru ili ne, svi na Banovini imati klimu

24.6.2021.
20:25
VOYO logo

Toplinski val ne popušta, a mnogi na Banovini, najtoplije dane provode u kontejneru bez klima uređaja. Iz robnih zaliha dijeli ih se 630, a spremno je još njih 300.

Iz Stožera uvjeravaju da će do sutra, bez obzira na to jesu li ili ne u doniranom kontejneru svi dobiti klima uređaj. Međutim, ispred onih koji nisu došli na red još je jedna vruća noć.

Image
Prognoza Damjane Ćurkov /

Pazite se! Toplinski val žari i pali Hrvatskom: Za cijelu zemlju izdana su upozorenja

Image
Prognoza Damjane Ćurkov /

Pazite se! Toplinski val žari i pali Hrvatskom: Za cijelu zemlju izdana su upozorenja

Jednostavna procedura postavljanja klime

Da klimu čeka kao ozebli sunce, moglo bi se reći u šali, ali kad živite u kontejneru na +35 stupnjeva, nikome nije do šale. Potvrđuju to i graške znoja na licu.

"Nas je ipak četvero u ovom kontejneru. I kako noću spava četvero ljudi ovdje? Pa onako moramo se prilagoditi tim problemima. Jako je vruće", kaže Goran Domitrović iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji su je dobili, procedura je jednostavna jer riječ je o mobilnom uređaju koji se ne ugrađuje.

Noć bez klime u kontejneru provela je i Mara Krmpotić, ali danas je stigla. Kaže, čeka sinove da je namjeste, tako je sama tražila. "Teško je, teško je, ali ja se zabavim poslom. Ja uvijek u dvorištu imam posla. Tako mi dan prođe, dok mogu. Pa se otuširam i tako nanovo", kazala je gospođa Mara.

U šatoru u Majskim Poljanama mještani koji su došli po ručak, kažu klimu još nisu dobili.

"U vruć kontejner, bez klime. U biti budemo pod drvetom u hladu. Jesu li vam rekli kad će klima doći? Civilna zaštita je išla popisivati, kod nas nije bio nitko", kaže Ankica Dujić

Vruć ručak u još vrući kontejner, jer u kontejneru je teže izdržati nego vani. Zato mnogi odgađaju odlazak u sada jedini dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan uopće nema, tehnički nije izvedivo, takav je došao – bez klime. Ovaj drugi ima klimu, ali je neispravna. I kako sad po ovim vrućinama? Pa, vani smo, nismo u kontejneru", kazao je Mile Paspalj iz Majskih Poljana.

Pet kilometara od Petrinje živi gospođa Vrbanac. Pušta nas u svoj dom. Imala je sreću jer njezin kontejner klimu već ima, ali ni to nije dovoljno, pa radi i ventilator.

"Kad je ovakva velika vrućina, nije mi dobro. Sunce odavde popodne to je nešto nemoguće. Ove noći sam se tri puta dizala klimu paliti. Zraka od nikuda, a vrata širom otvorena", ispričala je Kata Vrbanac.

Spremno je za podijeliti 630 klima uređaja iz robnih rezervi, a onda još i 300 drugih da ih dobiju baš svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klime smo počeli dijeliti s jučerašnjim danom. Klime preuzimamo u
skladištu gdje su dopeljali šleperima, razvozi se po terenu po sistemu geolokacije kontejnera. Ima nas 5 timova na terenu i otprilike po timu 20 do 25 klima ovisi o udaljenosti", objašnjava Željko Čanadžija iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka.

Obećanje je da će do sutra, bez obzira na to jesu li u doniranom kontejneru ili ne, svi na Banovini imati klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo