'to je sramotno' / Mnoga djeca i dalje bez jaslica i vrtića: 'Svi smo krivi. Zajedno smo dozvolili da se u 30 godina sustav urušava '

'Mi doslovno imamo vrtiće u 2022. godini koji nemaju tople vode - to je sramotno', kazala je Turković Gulin.

21.9.2022.
8:34
VOYO logo

Vječiti problem Hrvatske je nedovoljno mjesta u vrtićima. Općina Proložac ima vrtić. Ima ga i susjedni grad Imotski. Zajedno su ga i osnovali, ali već drugu godinu zaredom prološki mališani nisu se upisali u jaslice. Imaju sve uvjete, ali 13-ero djece ostalo je doma. Roditelji su očajni.

RTL-ova Ida Balen razgovrala je s predsjednicom Udruge Sidro Katarinom Turković Gulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je krši li načelnik Prološca zakon time što 13-etero djece nije upisano u jaslice.

"Svaki načelnik i gradonačelnik ako ne osigura djeci mjesto programu ranog predškolskog obrazovanja krši zakon", poručila je Turković Gulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva situacija u Prošlošcu se ponavlja već drugu godinu za redom. Prokomentirala je potencijalno rješenje problema.

"Puno je općina koje imaju ovakve probleme, prije svega financijske prirode. Međutim to nije izgovor. Izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u kojima smo i mi kao udruga sudjelovali su od svibnja ove godine na snazi. Imamo jedan novi članak koji kaže da će država osigurati sredstva za one jedinice lokalne samouprave koje ne mogu samostalno osigurati fiskalnu održivost vrtića", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POMOĆ PONUDILA ŽUPANIJA /

Mališani iz Prološca drugu godinu zaredom nisu se upisali u jaslice. Roditelji su očajni, tko je kriv?

Image
POMOĆ PONUDILA ŽUPANIJA /

Mališani iz Prološca drugu godinu zaredom nisu se upisali u jaslice. Roditelji su očajni, tko je kriv?

Mnoga djeca u Hrvatskoj ostanu bez mjesta, to je širi hrvatski problem stoga je upitana tko je za ovo kriv.

"Mi već dvije godine intenzivno radimo na tom problemu. Detektirali smo tko je za to kriv. Ako kažem da je do Ministarstvo znanosti i obrazovanja, djelomično da. Ako kažem da smo svi skupa za to krivi i to je djelomično točno. Ako kažem Vlada RH i to je točno. Zajedno smo dozvolili da se u 30 godina sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, umjesto da raste, on se urušava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo jako puno uložili u obrazovanje kadrova. Međutim dozvolili smo da to svoje znanje i stručnost oni ne mogu pokazati jer je uključenost djece prevelika, a s druge strane smještajni kapaciteti ne odgovaraju potrebama na terenu. Roditelji zbog toga ne mogu na posao i tako stvaramo socijalne slučajeve", poručila je Turković Gulin.

Upitana je jesmo li kao država zakazali s obzirom na to da mnogi roditelji koji ipak imaju sreće i upišu djecu u jaslice u vrtiće moraju nositi wc papir, vlažne maramice i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se opet vraćamo na model financiranja. Država je zakazala. Raniji predškolski odgoj i obrazovanje nije socijalna komponenta. Činjenica je da je to prva stepenica institucionalnog odgoja i obrazovanja i da je iznimno važna za svako dijete. Mi svakom djetetu jamčimo jednak pristup obrazovanju, a onda to ne možemo ostvariti. Mi doslovno imamo vrtiće u 2022. godini koji nemaju tople vode - to je sramotno", poručila je Katarina Turković Gulin.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo