SLAVONCI NAVALILI PRED MATIČARE: / Brzinska vjenčanja obavljaju se kao na traci, imaju odličan razlog za to

Image
Foto: Thinkstock
20.8.2018.
18:56
Thinkstock
VOYO logo

Protekle subote u đakovačkoj gradskoj vijećnici vjenčanja su se izmjenjivala kao na tvorničkoj traci. Sudbonosno "da" pred matičarem izricali su mladi bračni parovi koji su radi tog poteza kući došli iz inozemstva. Njemačke i Irske naravno, zemalja u koje su otišli trbuhom za kruhom. A vjenčati su se došli kako bi si i ondje uštedjeli, jer svaka kuna i u početku je važna.

"Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, 'prvu grupu' dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani", priča za Glas Slavonije jedna majka čiji je sin već io "brzinsko vjenčanje", uz tek kumove i roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga porezna skupina

"Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura", kaže njegova majka.

Mladi par novi život i posao pronašao je u okolici Pforzheima. U početku im, opisuje majka, nije bilo lako, no sada su već uvelike oboje zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjenčanja radi smanjenja poreza u inozemstvu u Slavoniji su sve češća. No, na žalost ima i razvoda, jer mnoge udaljenost itekako razdvoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo