JAVILI SE ZA RTL / Mladi robotičari stvorili su 'Šteficu' i briljiraju na svjetskom natjecanju. Svoja znanja pokazuju u Švicarskoj

Sjajne rezultate nižu naši mladi robotičari, a ovog vikenda brane hrvatske boje na svjetskom natjecanju za učenike srednjih škola u Ženevi i to sa svojim robotom – Šteficom

16.10.2022.
21:03
VOYO logo

Robot Štefica nastao je u svega tri mjeseca u Hrvatskoj, a sada pokazuje svoje vještine u Švicarskoj. Djelo je ruku četvero tinejdžera. Uz Luciju i Gloriju, majstori robotike su i Viktorija i Roko Vulinec, sestra i brat iz Kloštar Ivanića.

"Ja sam bio vozač, Lucija isto. Robot ima sustav za podizanje, ima sustav za prikupljanje loptica i motore iza koji voze", objasnio je Roko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi nam robot donio loptice u loger, mi bi bacale i trebale smo imati dobre košarkaške vještine kako bi pogodile", govori Viktorija.

Oni su ovog vikenda robotičarske zvijezde. Kao da su na Olimpijadi, a zapravo su na međunarodnom natjecanju First Global, povratničkom izdanju nakon pandemije. 180 je timova srednjoškolaca. Uz Hrvatsku, tu je SAD, Danska, Ukrajina kao i "Tim nade" koji predstavljaju izbjeglice i djevojke iz Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo se mogli povući jer smo stvarno bili odlučni natjecati se ovdje i donijeti našoj zemlji dobar rezultat jer joj je to sada stvarno potrebno", kazao je Danylo Gladkyi, robotičar iz Ukrajine.

Timski rad i strategija

Potpuno je, kažu nam, drukčije natjecanje od ostalih u robotici. Tri tima u jednom savezu protiv tri tima u drugom. Nije najvažnije kakva je Štefica već timski rad i strategija. Uspoređuju sve i s nogometom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju komunicirati s djecom iz cijelog svijeta kako bi mogli skupiti maksimalan broj bodova. Tu onda dosta utječe i sreća", kazala je Ana Sović Križić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza.

"Jako mi je drago što sam ovdje jer sam naučila puno o timskom radu i puno o samoj robotici. Primjerice kako spajati motore, različite dijelove robota", kazala je Viktorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja tema - hvatanje ugljika što simboliziraju ove loptice. Cilj je ukazati na borbu protiv globalnog zatopljenja.

"U First Globalu imate mladu, pametnu djecu iz gotovo svih zemalja svijeta koji rade zajedno na rješavanju tehničkih problema, pokazujući da oni to mogu, pokazujući da bi mi trebali biti stvarno uzbuđeni zbog budućnosti naših zemalja i našeg planeta", kazao je Paul Rayan, bivši predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve kako bi se, uz pomoć robota, nadahnula sljedeća generacija koja će promijeniti svijet nabolje.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo