SLOŽNI SU / Mladi liječnici komentirali neustavnu obvezu vraćanja zarade bolnicama u slučaju novog posla

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Imali smo tri sastanka u MIZ-u od kojih je zadnji bio 20.6.2023.g. Tada su MIZ-u prezentirana gotova zakonska rješenja za ukidanje robovlasničkih ugovora, uključujući i ugovore od 2019. na dalje u kojima stoji stavka 'proračunske osnovice po mjesecu specijalizacije, te četverostruki iznos proračunske osnovice' kao paušalni trošak specijalizacije koji nema veze s realnim troškovima specijalizacije

4.8.2023.
10:07
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Inicijativa mladih liječnika obratila se priopćenjem zbog odluke Ustavnog suda kojom se utvrdilo da obveza liječnika o vraćanju bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju - je ustvari kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu.

Smatraju da su ti ugovori o specijalizaciji de facto robovlasnički jer se potražuje povrat ustavom zagarantirane zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo priopćenje dalje objavljujemo u cijelosti:

"Prije svega, pozdravljamo odluku Ustavnog suda broj U-III-2405/2022, kojom se utvrđuje da obveza liječnika o vraćanju bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju predstavlja kršenje članka 55. Ustava, tj. kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu. Ovo je iznimno važna odluka kojom se konačno potvrđuje ono što godinama ističu krovne liječničke organizacije, a to je da su ugovori o specijalizaciji de facto robovlasnički jer se potražuje povrat ustavom zagarantirane zarade. U modernoj i pravednoj europskoj državi kršenje Ustava kao temeljnog zakonskog akta države imalo bi za posljedicu tešku zakonom propisanu sankciju za počinitelja tog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INICIJATIVA MLADIH LIJEČNIKA /

Mladi liječnici o reformi zdravstva, izjavi Marije Bubaš: 'Metafora je simpatična. Sustav? Neorganiziran je'

Image
INICIJATIVA MLADIH LIJEČNIKA /

Mladi liječnici o reformi zdravstva, izjavi Marije Bubaš: 'Metafora je simpatična. Sustav? Neorganiziran je'

U skladu s time nadamo se da će Ministarstvo zdravstva (u nastavku MIZ) u najkraćem roku ispoštovati dogovor postignut 11.4.2023. s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, kada je određeno da je nužno ispuniti četiri zahtjeva liječnika, među kojima je i ukidanje robovlasničkih ugovora. Od tog dogovora prošlo je već četiri mjeseca, a zahtjev o ukidanju robovlasničkih ugovora nije ostvaren.

Imali smo tri sastanka u MIZ-u od kojih je zadnji bio 20.6.2023.g. Tada su MIZ-u prezentirana gotova zakonska rješenja za ukidanje robovlasničkih ugovora, uključujući i ugovore od 2019. na dalje u kojima stoji stavka “proračunske osnovice po mjesecu specijalizacije, te četverostruki iznos proračunske osnovice” kao paušalni trošak specijalizacije koji nema veze s realnim troškovima specijalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje MIZ-a od 2.8.2023., u kojem se navodi da je od 2019. zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije, ne prikazuje stvarno stanje jer su tim troškovima dodani iznosi proračunske osnovice po mjesecu specijalizacije, te četverostruki iznos proračunske osnovice kao trošak zdravstvene ustanove. Navedeni dodani iznosi ne temelje se na nikakvim realnim troškovima specijalizacije, a s njima se iznosi u slučaju prekida ugovorne obveze penju do čak 36 000 €, dok su realni troškovi specijalizacije oko 3700 €.

MIZ pravda takve troškove navodeći kako je takva praksa i u ostatku Europske unije, te u ugovorima o specijalizaciji financiranima putem EU fondova. Međutim, unatoč našim brojnim upitima MIZ odbija dati na uvid takve ugovore o specijalizaciji. Stoga pozivamo MIZ da javno navede u kojim je točno europskim državama takva praksa. Koliko je nama poznato niti jedna druga zemlja Europske unije nema takve robovlasničke ugovore. Dovoljno je istaknuti da sami spomen naših ugovora kolegama iz ostatka EU izaziva zaprepaštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je žalosno i neobjašnjivo da MIZ za svu ovu problematiku zna od daleko prije 2016., kada je javno iznesena na prvom prosvjedu specijalizanata. Usprkos tome do današnjeg dana nisu ponuđena nikakva konkretna rješenja. Od zadnjeg sastanaka u MIZ-u prošlo je više od mjesec i pol dana i od tada im rješenja stoje na stolu. Zanima nas što se točno čeka?

Mi nikada nismo bježali od odgovornosti, obaveza i realnih troškova specijalizacije (trošak mentora i komentora, trošak specijalizantske knjižice i dnevnika rada, trošak postdiplomskog studija u trajanju od 3 mjeseca, te trošak polaganja specijalističkog ispita), no povrat bruto plaća i paušalni iznosi proračunskih osnovica nemaju mjesta u ugovorima za specijalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka najvišeg suda u Republici Hrvatskoj kristalno je jasna. Nas ne zanima pozdravljanje savršeno jasnih odluka Ustavnog suda od strane MIZ-a, nego očekujemo da će odgovorni u ovoj državi ozbiljno shvatiti ovaj zahtjev ukidanja robovlasničkih ugovora, te da će u najkraćem roku implementirati zakonske promjene u skladu s dogovorom koji je postignut 11.4.2023. s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem", naveli su.

POGLEDAJTE VIDEO: Pilula koja ubija rak - revolucija ili lažna nada? Pitali smo vodeće liječnike i znanstvenike: 'Optimizam postoji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo