zlato i dva srebra / Mladi hrvatski robotičari pomeli konkurenciju na svjetskom natjecanju u Kini!

Svake godine hrvatski učenici se s velikih svjetskih natjecanja vraćaju barem s jednom medaljom. Danas se iz Kine, sa svjetskog natjecanja u robotici, vratila skupina malih genijalaca s jednim zlatom i dva srebra. Robotičari od 12 do 18 godina pomeli su konkurenciju iz Japana, Njemačke i Amerike

26.7.2015.
17:46
VOYO logo

Sa svjetskog prvenstva osnovnih i srednjih škola u robotici hrvatski učenici su zlato i dva srebra. 

"Osvojio sam prvo mjesto i to je bilo stvarno neočekivano jer ovo nam je prva godina da radimo taj nogomet, počeli smo tek u devetom mjesecu", kazao je Filip Kuzinski, učenik gimnazije u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici robote sami izrađuju i sami njima upravljaju. Natjecali su se u četiri kategorije. 

"Roboti prate crtu s pet senzora za liniju i oni moraju prepoznati prepreke i zaobići ih i naći žrtve i odvesti ih u sigurnu zonu", pojasnio je Branimir Čaran iz gimnazije u Dugom Selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš robot treba prolaziti po labirintu i pronalazit termalne elemente zagrijane kao ljdusko tijelo i ostavljati im paketiće", dodao je Ivan Kolarić, bivši učenik Elektrostrojarske škole Varaždin.

Konkurencija je bila izuzetno jaka - najbolji robotičari iz razvijenih zemalja poput Japana, Kine, Amerike i Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jako dosljedni u ovim natjecanjima. Uvijek osvojimo neko mjesto. Prošle godine treći, ove godine drugi, iduće godine se nadamo da ćemo biti prvi", najavio je Kolarić.

U grupi od dvadesetak učenika, istaknula se i jedna djevojka. Kaže da je na natjecanju puno naučila. Osnovnoškolka Nera Kuzminski iz Varaždina naglasila je kako se sprijateljila s drugim učenicima tijekom natjecanja te da su joj ti trenutci jako zanimljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesori su uvjereni da će ovi klinci za desetak godina biti vrhunski stručnjaci, a možda i vlasnici jakih kompanija. Pitanje je samo - u Hrvatskoj ili negdje gdje će ih na vrijeme prepoznati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo