DO KOJE GRANICE ĆE RASTI CIJENA? / Ekonomski stručnjak otkrio alternativu ruskoj nafti: 'Jedan stari igrač može se ponovno pojaviti na sceni'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

'Oni koji uzimaju kredite za naredno razdoblje moraju dobro promisliti i biti svjesni da ovakva razina kamata, povijesno niska, ne može trajati dovijeka', upozorio je Mladen Vedriš

7.3.2022.
20:15
Hrvoje Jelavic/Pixsell
VOYO logo

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš govorio je večeras za HRT o mogućnost zabrane uvoza nafte iz Rusije zbog agresije na Ukrajinu. Tvrdi da ako iranska nafta ponovo poteče, ona može znatno kompenzirati ruske količine.

Istaknuo je da se Iran kao jedan od starih igrača može ponovno pojaviti na sceni. "Slično je i s plinom", rekao je Vedriš, dodavši da je to dosta izgledno i da su zainteresirane obje strane, i Iran i Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena naftnih derivata ocijenio dobrima, rekao je da sigurno postoji još prostora kroz rast prihoda od PDV-a ako će biti potrebno dodatno intervenirati. "Ova mjera je sigurno financijski pozitivna, ali ima još prostora", rekao je Vedriš.

Image
DEMANTI ENNA GRUPE /

'Petrokemija nije spojena na Ruse, PPD nije ruska tvrtka, 100 posto smo u hrvatskom vlasništvu

Image
DEMANTI ENNA GRUPE /

'Petrokemija nije spojena na Ruse, PPD nije ruska tvrtka, 100 posto smo u hrvatskom vlasništvu

Rast cijena

Vedriš je rekao da rast cijena nafte ovisi o daljnjem raspletu ratnih događaja. "Dvije su stvari. Jedno je cijena, drugo je dostup, hoće li pojedini logistički pravci biti narušeni... Po mom uvjerenju, neće. Bit će količina nafte koja će sigurno po cijeni skakati i bit će sigurnost opskrbe, ali ostaje pitanje financijskih uvjeta", rekao je Vedriš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U cijeni litre derivata, 1,20 kn je doprinos za ceste, autoceste, željeznice. Veliko je pitanje ne može li se taj dio troška za jedno vrijeme suspendirati i vidjeti što se može napraviti. Trošarine su nešto snižene, međutim, u njima još ima prostora", dodao je Vedriš.

O kamatnim stopama

Vedriš je rekao da nema mjesta panici kada je u pitanju rast kamatnih stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kamatne stope sigurno će u dogledno vrijeme rasti, ali blago. Obično rastu po 0,20, 0,25, na razini kvartala, polugodišta... Znači, neće biti drastičnih šokova jer bi to imalo itekako negativan utjecaj na stope rasta svih gospodarstava. Takva mjera mogla bi učiniti više štete nego koristi kad bi se primijenila preko noći i jednokratno.

Nema panike, pogotovo za one ljude koji su uzeli kredite, ali oni koji uzimaju kredite za naredno razdoblje moraju dobro promisliti i biti svjesni da ovakva razina kamata, povijesno niska, ne može trajati dovijeka", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo