Mala mostina / Mještani bijesni zbog zatrpavanja kupališta: 'Jesmo li ovime dotaknuli dno? Zatrpajte i nas'

Image
Foto: RTL.hr

Na društvenim mrežama je osvanula i grupa 'Spasimo Badnjavice' u kojoj se dijele uspomene

2.6.2020.
12:34
RTL.hr
VOYO logo

Mještani općine Proložac pokraj Imotskog bijesni su jer su im zatrpali nekadašnje kupalište Mala mostina. Kupalište je prekrila zemlja. Mještani su iskazali svoje negododavanje tako što su ušli u rupu i kazali neka "zatrpaju i njih". 

S pričom oko kupališta Mala mostina javila se i čitateljica za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesmo li zatrpavanjem Male mostine dotaknuli dno? Bijesni Proložani podignuli bunu zbog devastacije Badnjavica. Ono što je Varušanima Modro jezero, a Runovićanima Matica, Proložanima su Badnjavice – zelena krška oaza nadohvat centra, omiljeno kupalište i izletište generacija. Kanjon Suvaje, ispružen od Zelenog jezera u Ričicama pa sve do znamenitog prološkog Mosta, oborio je s nogu sve one koji su jednom imali priliku progaziti surovim i veličanstvenim krajobrazom. Pod kamenim pristavama, koje su usmjeravale i 'kočile' divlju Suvaju koja bi se od akumulacijskog jezera u Ričicama milošću nadležnih zaletjela u tisućama kubika, stotine Proložana ljeti je nalazilo spas od vrućina, učilo plivati, skakati i uživati u krškoj vodi.

Image
Foto: RTL.hr

FOTO: RTL.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago kamenje iznad Mosta Priboji, kako Proložani zovu te pristave, uz grotlo koje je ova neobična rijeka o kojoj i pjesma kaže da se na “mahe budi“, čine nekoliko istaknutih kupališta – Vemića priboj te nešto popularnije Malu i Veliku mostinu. Zimskim kišama i topljenjem snjegova, badnjavačke rupe bi se punile smaragdno zelenom tekućinom, vrijednom vodom koja je zaista razoružavala i najveće skeptike koji bi sumnjali da se iznad Mosta kriju ovakvi dragulji.

Osvanula i grupa na Facebooku

Da bi se voda zadržala u grotlima pod pristavama i bila ugodna oku i tijelu, rupe moraju biti široke i postojane, baš onakve kakve ih je Suvaja sama sebi napravila da bi se ugnijezdila u njima, na opću radost Proložana i gostiju. Zatrpalo Malu mostinu", napisala nam je čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL.hr

FOTO: RTL.hr

FOTO: RTL.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na društvenim mrežama je osvanula i grupa 'Spasimo Badnjavice' u kojoj se dijele uspomene, ali i organiziraju daljnje aktivnosti kako biser Prološca ne bi postao izgubljen.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo