kritična situacija /

Mjesec dana prije početka sezone, ugostiteljima još fali radne snage, a traže je u - BiH

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ovog tjedna tako će poznata hotelska kuća Sheraton Dubrovnik Riviera Hotels iz Srebrenog u Sarajevu na njihovu tržištu rada ponuditi radna mjesta

5.3.2018.
17:11
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Hotelijeri i ugostitelji iz Dubrovnika još uvijek tragaju za radnom snagom, iako je do početka turističke sezone ostalo manje od mjesec dana, piše Dubrovački vjesnik

Ovog tjedna tako će poznata hotelska kuća Sheraton Dubrovnik Riviera Hotels iz Srebrenog u Sarajevu na njihovu tržištu rada ponuditi radna mjesta kuhara, voditelja restorana, šefa dvorane, konobara, pomoćnih radnika u kuhinji, sobarica, pomoćnih radnika i spasilaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenose mediji u susjednoj državi, brojni portali u društvene mreže posljednjih su dana prepune ponuda za zapošljavanje u restoranima, kafićima i hotelima duž hrvatske obale, a najniža plaća navodno je 1000 eura. 

Prema riječima predsjednika Ceha ugostitelja Dubrovnika Ante Vlahušića, dobro je da je država proširila kvote i da se djelatnici mogu dovoditi iz drugih država. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove je godine za turističko ugostiteljske djelatnosti za razliku od prethodnih predviđeno oko 4600 dozvola na razini cijele države, a samo za ugostiteljske djelatnosti predviđena je mogućnost zapošljavanja 1400 radnika. U tu kvotu ne bi trebao upadati plan suradnje između Ministarstava rada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji bi trebali potpisati sporazum o slobodnoj razmjeni radne snage između ove dvije države. Ideja je tu, načelni dogovor je postignut, ali još nije potpisan sporazum. To bi se trebalo dogoditi tijekom ovoga mjeseca, a to bi bitno olakšalo dovođenje radnika iz te zemlje. Stoga apeliram na našu Vladu da se to što prije riješi", rekao je Vlahušić. 

Otkriva da je i dalje stanovanje najveći problem dubrovačkih poslodavaca jer neme dovoljno kvalitetnih smještajnih kapaciteta uza radnike.

“Poprilično je to teško jer se stanovi iznajmljuju turistima i onda su samim tim cijene izuzetno visoke koje mi sebi ne možemo priuštiti. U startu moramo djelatnicima plaćati 30 do 40 posto veću plaću. Ipak se nešto kreće jer je Vlada ove godine dobro reagirala i konačno su nakon dugog niza godina prihvatili da se trošak smještaja sezonskih zaposlenika stavlja u trošak poslovanja. Dosad je to bilo obrnuto, obračunavalo se kao plaća u naravi na što smo mi morali plaćati doprinose. Tako ako bi plaćali radniku smještaj tisuću kuna, nas bi to došlo puno više”, poručuje Vlašić, piše Dubrovački vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo