ZEMLJA SREĆE / Mislite da loše živite i da državne firme rasipaju vaš novac? Nema frke, bacite oko na sjednicu Vlade, ondje teku samo med i mlijeko

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Pričao je Plenković o plinskoj aferi u HEP-u, no ako pažljivo pročitate njegovu izjavu shvatit ćete kako, iz njegova kuta gledanja, afere nema te da je sve napravljeno pa... skoro savršeno

13.7.2023.
10:18
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković zahvalio je u četvrtak potpredsjedniku Vlade ministru Medvedu na postizanju dogovora o privremenom rješenju za čelnu osobu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) te poručio kako brigadni general Mijo Validžić ostaje prijedlog Vlade za ravnatelja VSOA-e.

"Zahvaljujem se potpredsjedniku Tomi Medvedu na postizanju dogovora u vezi privremenog rješenja za čelnu osobu VSOA-e i ponavljam da je pozicija Vlade i dalje čvrsta na prijedlogu brigadnog generala Mije Validžića sa svim kompetencijama koje on ima u svojoj dosadašnjoj karijeri da preuzme tu dužnost", rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S te pozicije vodit će se razgovori u sljedećim tjednima s Uredom predsjednika Republike s ciljem da se to pitanje što prije riješi, dodao je.

Image
NEZNANJE, NEMAR ILI NEŠTO GORE? /

Uskok je trebao otkriti zašto HEP ništa nije poduzeo: Bivši ministar objasnio veliki problem u pozadini plinske afere

Image
NEZNANJE, NEMAR ILI NEŠTO GORE? /

Uskok je trebao otkriti zašto HEP ništa nije poduzeo: Bivši ministar objasnio veliki problem u pozadini plinske afere

Djelatnik VSOA-e, brigadir Ante Kujundžić, ovlašten je za obavljanje nužnih poslova u idućih mjesec dana s obzirom na to je da je 10. srpnja ravnatelju Ivici Kinderu istekao mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja novog ravnatelja, Kujundžić će obavljati koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga VSOA-e.

Osoba koja će privremeno, idućih mjesec dana, koordinirati poslove i potpisivati akte VSOA-e, imat će ograničene ovlasti te nije, između ostaloga, ovlaštena podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: HDZ-ova istraga brža od Uskoka, Vlada šuti tko je najviše jeftinog plina kupio, ali mi smo neslužbeno doznali

Premijer o plinskoj aferi

Pričao je Plenković potom o plinskoj aferi u HEP-u, no ako pažljivo pročitate njegovu izjavu shvatit ćete kako, iz njegovog kuta gledanja, afere nema te da je sve napravljeno pa... skoro savršeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje koje je zaokupilo javnost jest prodaja viškova plina. O tome će danas biti više riječi na Odboru za gospodarstvo Hrvatskog sabora, gdje će biti naš ministar Davor Filipović, bit će i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, a i čelni ljudi Plinacra, HERA-e i HROTE-a, s ciljem da se rasvijetli situacija koja je nastala. Ipak, iskoristio bih ovu prigodu da ponovimo bit politike hrvatske Vlade u ovoj energetskoj krizi bez presedana. Prvo, uzrokovana je agresijom Putinove Rusije na Ukrajinu i to je polazišna točka svih problema. Ona je imala enormne ekonomske, energetske, prehrambene i inflacijske posljedice na brojne države, posebno one u Europi. To se manifestiralo ponajprije u brzom i enormnom rastu cijena energenata, prvenstveno cijena plina, koji uz sebe veže rast cijena struje i naftnih derivata. Kad rastu cijene energenata, one utječu i na troškove života u svim mogućim aspektima funkcioniranja", izjavio je premijer.

Naravno, tada su uslijedili hvalospjevi na rad Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve ciljeve smo ispunili'

"Politika Vlade koja je i kroz pandemiju i prehrambeno-inflacijsku krizu imala je za cilj očuvati socijalnu koheziju i socijalnu frakturu, u čemu je potpuno uspjela. Imala je za cilj, u energetskom smislu, dva temeljena elemenata – prvi, da cijena energenata bude priuštiva građanima, gospodarstvu i institucijama; drugi, da osiguramo sigurnost opskrbe energentima. Hrvatski građani i gospodarstvo ni u jednom trenutku od početka invazije na Ukrajinu nije došlo u rizik nedostatka nekog energenta i uvijek su cijene tih energenata bile priuštive. Da nije bilo odluke Vlade o subvencioniranim cijenama struje i plina, da smo pustili da tržište određuje te cijene, onda bismo vidjeli posljedice socijalne frakture i nedostatka socijalne kohezije u društvu. To nismo vidjeli i to se nije dogodilo slučajno nego zbog pravovremenih odluka Vlade. Svi su koristili i uživali subvencionirane ili regulirane cijene. I to je ključ uspješnog vođenja ove energetske krize od strane Vlade u mjesecima koji su tu", nimalo skroman bio je Plenković.

Sve u svemu, ako mislite da loše živite ili da državne kompanije rasipaju vaš novac, zapratite Vladin YouTube kanal i pažljivo pratite njezine sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo