'NE MOŽE SE OLAKO OPTUŽIVATI' / Plenković 'bacio u vatru' Bačića, novinari ga cijedili pitanjima o plinskoj aferi: 'Nije tu bilo namjerne štete ili pogodovanja'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

'Utvrdili smo da se tu ne radi ni o kakvoj namjernoj šteti ni o pogodovanju bilo kome kad je u pitanju postupanje s viškovima plina koji je preostao HEP-u', kazao je HDZ-ova Branko Bačić

12.7.2023.
18:12
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon redovitog sastanka HDZ-a i koalicijskih partnera pred novinare je popodne izašao ministar graditeljstva Branko Bačić. Najprije je govorio o štrajk u sudstvu ponovivši da je Vlada svim namještenicima s niskim primanjima odobrila povećanje od 100, a zatim i 60 eura, dok bi se u drugoj fazi trebali utvrđivato novi koeficijenti.

'Time bi praktično u najvećem dijelu bili prihvaćeni zahtjevi štrajkaša. To je jasno predložio i sam minsitar Malenica”, kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJDULJI ŠTRAJK U POVIJESTI /

Šefica sindikata nakon sastanka s ministrom: 'Umjesto ponude, dobili smo ucjenu!'; Malenica: 'Oni nas ucjenjuju'

Image
NAJDULJI ŠTRAJK U POVIJESTI /

Šefica sindikata nakon sastanka s ministrom: 'Umjesto ponude, dobili smo ucjenu!'; Malenica: 'Oni nas ucjenjuju'

'Odluka o plinu bila je dobra'

Potom je rekao da se na koalicijskom sastanku razgovaralo i o plinskoj aferi koju je objasnio ovako: “Radi se o plinu koji se crpi u Hrvatskoj i koji je temeljem Vladine uredbe otkupljivao HEP po cijeni od 47 eura. Tada je Vlada reagirala kako bi zaštitila kućanstva, građanstvo, poduzetnike… kako bi mogli lakše broditi u toj krizi. Zahvaljujući toj odluci, HEP je 8-9 mjeseci kupovao domaći plin kojeg INA crpi, po cijeni od 47 eura kad je cijena na tržišitu išla i do 400 eura. Time je HEP uštedio oko 370 milijuna eura.”

Dodao je da je to bila dobra odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo bi neodgovorno nekoga optuživati'

“Proteklih mjesec dana došlo je do pada cijena plina na svjetskom tržišta, a HEP je prema uredbi nastavio otkupljivati plin od INA-e. Budući da su skladišta bila puna, HEP je bio primoran plasirati višak na tržište, Plinacro je preuzeo viškove, HROTE ga je stavio na tržište i bio je manji prihod od onog što je plaćao INA-i. U proteklih mjesec dana taj iznos penalizacije HEP-a je oko 10 milijuna eura. Kad se gleda u cjelokupnom kontkestu, HEP je smanjio uštedu za 10 milijuna eura', dodao je.

“Mi smo na današnjoj sjednici utvrdili da se tu ne radi ni o kakvoj namjernoj šteti ni o pogodovanju bilo kome kad je u pitanju postupanje s viškovima plina koji je preostao HEP-u”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čitao sam dokumente, ali nisam plinski stručnjak'

Upitan koga smatra odgovornim, Bačić je rekao da bi bilo neodgovorno nekoga olako optuživati.

''Nemamo ništa za skrivati, U našem je interesu da se sve okolnosti utvrde i raščiste. Mi doista nemamo što skrivati. U našem je interesu da se sve okolnosti utvrde i razjasne i mislim da smo dosadašnjim postupanjem u ovih par dana jasno pokazali da nam je to u interesu”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li iščitao dokumentaciju koju su o HEP-ovoj prodaji plina objavili mediji, Bačić je odgovorio da je ''pročtao nešto od toga'', ali da nije plinski stručnjak, a ta je dokumentacija ''stručna i zahtjevna''.

POGLEDAJTE VIDEO: Danas u posjedu i posljednjeg dokumenta HEP-a oko viška plina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo