NAJDULJI ŠTRAJK U POVIJESTI / Šefica sindikata nakon sastanka s ministrom: 'Umjesto ponude, dobili smo ucjenu!'; Malenica: 'Oni nas ucjenjuju'

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

'Ukoliko ne prihvatimo ovakav sporazum, Vlada će sutra donijeti odluku o neplaćanju dana u štrajk', kaže predstavnicca sindikata, a ministar Malenica govori, pak, da Sindikat ucjenjuje Vladu

12.7.2023.
17:50
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Danas popodne sastali su se predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Oni su u štrajku već 38 dana po čemu je to najdulji štrajk u povijesti Hrvatske. Zahtijevaju povećanje plaća za 400 eura,a budući da dosadašnji pregovori nisu donijeli ikakve pomake, sindikalisti razmatraju mogućnost da pravosudni službenici koji su u štrajku prestanu rješavati i hitne sudske predmete.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković kazala je novinarima nakon sastanka da su danas umjesto ponude dobili novu ucjenu Vlade, odnosno resornog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA JE U STANJU DUGO VAGATI /

Pravosudni štrajk će postati najdulji štrajk u Hrvatskoj? Evo koji je hendikep štrajkaša

Image
VLADA JE U STANJU DUGO VAGATI /

Pravosudni štrajk će postati najdulji štrajk u Hrvatskoj? Evo koji je hendikep štrajkaša

'Teško je zaustaviti val nezadovoljstva'

“Vlada predlaže da potpišemo sporazum o tome da se dogodilo povećanje plaća u prvoj fazi, a to je ovih 180 i 60 koje je Vlada isplatila svim državnim službenicima. Kroz te uredbe do 2024. godine bi došlo do povećanja plaća u pravosuđu. Umjesto ponude dobili smo ucjenu. Ukoliko ne prihvatimo ovakav sporazum, Vlada će sutra donijeti odluku o neplaćanju dana u štrajku, a mi ćemo ovaj prijedlog pustiti na odlučivanje”, rekla je Šušković.

Budući da nije bilo prijedloga u obliku dodatka do donošenja uredbi, dodaje ona, u Sindikatu smatraju da se radi o ucjeni koju članstvo vjerojatno neće prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U sporazumu nema ponude povećanja plaća. Teško je zaustaviti val nezadovoljstva, svu tu povrijeđenost zbog svega što se događa. I ovo što ćemo dati članstvu kao ponudu, izazvat će dodatnu ljutnju”, rekla je.

Malenica: To što oni rade je ucjena

Pred novinare je potom izašao i ministar pravosuđa Ivan Malenica kazavši da je na stol stavljena odredba prema kojo će se u drugom koraku dodatno povećati plaće službenicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo sindikatu predložili povećanje u dva koraka. Drugi korak bi bio u siječnju 2024. godine. Ostavili smo sindikatu da pusti taj prijedlog sporazuma svojim članovima”, rekao je Malenica.

On, pak, Sindikat proziva za ucjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što oni rade je ucjena. Oni traže isključivo sad povećanje plaće, a mi smo povećanje plaće već postigli s povećanjem 180 i 60. Drugi korak povećanja bi bio početkom sljedeće godine. Oni ne pristaju na to i ucjenju nas jer žele povećanje sada i odmah. Plaću za lipanj smo isplatili bez obzira na štrajk. Dobili su povećanu plaću s povećanjem od 100 eura. Dali smo fer i korektnu ponudu. Iz razgovora proizlazi da su njima prijedlozi dobri, međutim, oni traže povećanje sad i odmah. Treba istaknuti da im je kontinuirano rasla plaća i rast će kroz novi zakon i uredbu”, rekao je ministar Malenica.

POGLEDAJTE VIDEO: Štrajk u pravosuđu od sutra će biti najduži u našoj povijesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo