REFERENDUM RAZDORA / Miro Bulj u Saboru o 'odugovlačenju' provjera potpisa za referendum: 'Ovo je pljuvanje narodu i demokraciji u usta'

Jandrokoviću u Saboru nije bilo lako ni sa svojim kolegama. Đakiću zaprijetio da će ga izbaciti iz sabornice: Izvolite sjesti i nemate pravo govora do kraja dana

10.2.2022.
19:21
VOYO logo

Mostovci su bijesni jer ni 18 dana od predaje, nije se krenulo s provjerom potpisa za njihove referendumske inicijative. Vladu optužuju za blokiranje referenduma.

"Ovo je pljuvanje narodu i demokraciji u lice. Pljuvanje u usta", oštar je bio Mostovac Miro Bulj. Komentarima nije štedio ni Božo Petrov: "Može vam pomoći dijete u prvom osnovne. On zna čitati brojke OIB-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Branko Bačić sve je komentirao: "Ovaj referendum ide za tim da se ukinu COVID potvrde. To znači indirektno ili direktno s jedne strane zatvaranje granica, a s druge širenje virusa u društvu."

Za Zakon o referendumu oporba kaže da je nakaradan jer rok za provjeru, kao ni predaju potpisa, uopće ne postoji.

Image
'DISKRIMINATORNE POTVRDE' /

Most: 'Poslana je sasvim jasna poruka o tome što građani očekuju. Vladajući bi potvrde mogli povući i prije referenduma'

Image
'DISKRIMINATORNE POTVRDE' /

Most: 'Poslana je sasvim jasna poruka o tome što građani očekuju. Vladajući bi potvrde mogli povući i prije referenduma'

Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) dodao je: "Ne znam zašto nemamo roka u ovoj odluci? Postavlja se pitanje želi li HDZ odugovlačiti i kupiti vrijeme?"

HDZ optužbe odbacuje. Predstavnici obje referendumske inicijative imat će promatrače na povjeri potpisa. "Nitko nema potrebe ni razloga da bi se s tim postupkom odugovlačilo. Najmanje Vlada. I to će se provjeriti u roku koji će biti primjeren", rekao je Bačić.

No, oporbi je sporno i to što će prebrojavanje kontrolirati Vlada, a ne Državno izborno povjerenstvo.

Arsen Bauk (SDP) raščlanio je razloge: "Zato što je na čelu Vlade njihov čovjek, a na čelu DIP-a više nije. Milanović ga je nametnuo, predsjednika Vrhovnog suda."

Dražen Bošnjaković (HDZ) uzvratio mu je: "I i vi ste bili ministar uprave, mogli ste na tom području intervenirati. Vi ste tada smatrali da je dobro rješenje da provjeru vrši Vlada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) bio je također raspoložen: "Stalna na tom svijetu samo mijena jest."

Bauk je uzvratio: "Da parafraziram jednog mislioca - nije svaka Vlada ista, ima Vlada i Vlada." Jandroković mu nije ostao dužan: "A ima i opomena i opomena pa si vi mislite."

 A čak tri opomene zaradio je HDZ-ov Josip Đakić nakon što je oporbu prozvao za loš odaziv na cijepljenje.

Jandroković: "Kolega Đakić, dobivate i treću opomenu sada."
Đakić: "Hvala vam lijepa."
Jandroković: "Izvolite sjesti i nemate pravo govora do kraja danas."
Đakić: "Striktno je razlog..."
Jandroković: "Kolega, morat ću vas izbaciti iz sabornice. Pa što je ovo sada?... Hvala vam lijepo."

Sabor će sutra zadužiti Vladu da provjeri Mostove potpise. O tome će se očitovati idući tjedan, a potom, kako doznajemo, angažirati Apis da u roku od 15 do 30 dana prebroji potpise. To znači da bi Vlada sa svojom brojkom mogla Izići tek krajem idućeg mjeseca, a tko zna hoće li do tada u Hrvatskoj uopće više i trebati COVID potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo