HDZ-ova MINISTRICA U SUKOBU INTERESA? Njena bivša udruga dobit će 500.000 kuna više

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić

Ministrica socijalne politike i mladih u tehničkoj Vladi, Bernardica Juretić, nakon izbora neće više obnašati tu dužnost jer je novo vodstvo HDZ-a nije stavilo niti na jednu izbornu listu.

6.9.2016.
11:35
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Iako broji zadnje dane u politici, kao tehnička ministrica na odlasku ipak je potpisala ugovore kojima će osigurati više novca za terapiju ovisnika, pišu 24 sata.

Za svakog ovisnika 4500 kuna

Tako je, među ostalim, povećala i iznos za zajednicu Susret, organizaciju koju je sama osnovala i bila joj na čelu sve dok početkom ove godine nije imenovana ministricom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom te odluke, država će za smještaj svakog ovisnika plaćati 4500 kuna mjesečno. To je, pišu 24 sata, iznos veći od onoga koji udruge i humanitarne organizacije dobivaju za brigu o starim osobama, psihički oboljelima i djeci bez skrbi. Primjerice, starijim osobama država mjesečno plaća 3200 kuna za smještaj, psihički bolesnima 3550 kuna, a za smještaj djece nešto više od 4000 kuna. Jedino se za smještaj osoba s invaliditetom izdvaja više nego, po novome, za ovisnike - 5400 kuna.

MINISTRICA JURETIĆ: ‘Iskreno rečeno, nikad nisam željela biti ministrica…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Tino Jurić
Image
Foto: PIXSELL, Tino Jurić

Već je bila pod istragom Povjerenstva

Četiri terapijske zajednice za ovisnike dosad su dobivale između 2700 i 3887 kuna za smještaj svakog ovisnika, dok će po aneksima ugovora koje je potpisala Juretić, a koji se primjenjuju od 1. kolovoza, svi dobivati 4500 kuna. O najviše ovisnika skrbi upravo Dom za ovisnike zajednice Susret. Njihov broj varira od mjeseca do mjeseca, a prema posljednjim podacima, Susret skrbi za 77 korisnika. Ako bi broj korisnika ostao isti, s povećanjem na 4500 kuna godišnje će zajednica Susret dobiti oko 550.000 kuna više.

Inače, Juretić se proljetos već našla pod povećalom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kada je otkriveno da je kao ministrica potpisala ugovor s organizacijom koju je osnovala i vodila, a u kojem je bilo navedeno da će ovisnici biti i u objektu na Čiovu koji je prenamijenjen u starački dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUKOB INTERESA: /

Povjerenstvo bi moglo ispitati Milanovića prije izbora, a nisu daleko ni Butković i Juretić

Image
SUKOB INTERESA: /

Povjerenstvo bi moglo ispitati Milanovića prije izbora, a nisu daleko ni Butković i Juretić

KAKO ĆE MINISTRICA OTPLAĆIVATI KREDITE? Iz Ministarstva tvrde: ‘To je njezina privatna stvar’

Nisu prekoračena planirana sredstva

Povjerenstvo još prikuplja dokumentaciju o tom slučaju, pa će, kada to obave, donijeti odluku o eventualnom pokretanju postupka protiv Juretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam u sukobu interesa jer je samo promijenjen potpisnik ugovora. Sve ostale kondicije poput cijene za korisnike i broj korisnika, ostali su isti kao i prethodnih godina", kazala je tada Juretić.

Što se novog slučaja mogućeg sukoba interesa tiče, u Ministarstvu su tek općenito odgovorili da se "cijene usluga nisu mijenjale od 2011. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog porasta troškova života te nerealno niskih cijena po kojima su pojedini pružatelji pružali usluge, postavilo se pitanje mogućnosti osiguranja propisanog opsega i kvalitete pružanja usluge. (...) Dodatnim ulaganjem nisu prekoračena ukupno planirana sredstva u proračunu. Unatoč povećanju cijene, kod pojedinih pružatelja usluga te cijene su mnogo niže od troškova pružanja istovrsnih usluga u državnim ustanovama", kazali su također u ministarstvu.

‘BOG TI DA, VRAG TI NE DA…’: Ministrica Juretić preko Facebooka zaprijetila ‘dobroj duši’ koja ju je otkucala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo