MINISTRICA POLJOPRIVREDE NAJAVLJUJE POMOĆ: / 'Imamo jedan prijedlog i mislimo da ćemo njime odgovoriti zahtjevima'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Marija Vučković pojasnila je kako će se novim mjerama nastojati pomoći i svim sektorima poljoprivrede, a poglavito malim mljekarima,

31.3.2020.
21:16
Screenshot: RTL
VOYO logo

Epidemija koronavirusa poharala je i poljoprivredu, poglavito male proizvođače, među kojima najviše pate mljekari. Kratak rok trajanja svježeg mlijeka u kombinaciji s troškovima održavanja farmi, recept su za neuspjeh. Dosad najavljene Vladine mjere za spas gospodarstva u cjelini nailaze na val kritika, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković za RTL je pojasnila ciljeve tih mjera i dotakla se pomoći u svom resoru.

"Poljoprivreda trpi, naravno. Svi se vodimo važnošću pridržavanja zdravstvenih uputa. Isto tako, pokušavamo pomoći našoj ekonomiji, da ne stane potpuno. U prvom setu mjera bile su predviđene horizontalne mjere za sve sektore, koje su najznačajnije i iznose oko 30 milijardi kuna. Obuhvaćeni su i poljoprivrednici, kojima smo osigurali uspostavu kreditnih linija za malo gospodarstvo, zatim program potpora malih vrijednosti za različite podsektore u poljoprivredi, za one koji imaju bar jednog zaposlenog. Obuhvaćen je i odjel ribarstva, a plan nam je i povećati potpore malih vrijednosti", rekla je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć malim mljekarima

Drugi paket mjera Vlade trebao bi iznjedriti i konkretnu pomoć mljekarima, no više detalja će biti poznato krajem ovoga tjedna.

"Pričekat ćemo nove odluke i predstavljat ćemo ih zajedno, ali ovdje mogu potvrditi da sam upoznata s problemom malih mljekara. Imamo jedan prijedlog i mislimo da ćemo njime odgovoriti zatjevima. Detalji će se znati krajem tjedna. To neće biti jedini pokušaj Ministarstva poljoprivrede da pomogne vrijeme krize", uvjerava ministrica poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propusnice za poljoprivrednike skoro riješene

Među ugroženima su i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, jer su tržnice zatvorene, pa je jedan od kanala prodaje proizvoda internet. I tu Ministarstvo poljoprivrede traži načina kako će im pomoći.

"Poštujući upute Nacionalnog stožera, Ministarstvo poljoprivrede nastoji nadograditi preporukama i prijedlozima njihov rad. Uspjeli smo 27. ožujka ishoditi odluku o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica. Uspjeli smo i ubrzati izdavanje propusnica za poljoprivrednike. Od 14.000 smo riješili 13.200", zaključuje Marija Vučković i dodaje da podupire online prodaju i dostavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo