MINISTRICA ODLAZI, ŠPEKULIRA SE O REKONSTRUKCIJI VLADE: / Pomiču se figure, najviše se spominje ime jednog ministra

Image

Već se počelo špekulirati o tome tko će zasjesti na ministarsku fotelju u kojoj je donedavno sigurno sjedila Pejčinović Burić.

28.6.2019.
8:44
VOYO logo

I prije negoli je Marija Pejčinović Burić izabrana na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, informacije u javnom prostoru ukazivale su na moguću rekonstrukciju Vlade. Neovisno o tome hoće li zaista do rekonstrukcije i doći, premijer Andrej Plenković morat će pronaći nasljednika ministrice vanjskih i europskih poslova.

Morat će doći do kadrovske križaljke, a već se počelo i špekulirati o tome tko će zasjesti na ministarsku fotelju u kojoj je donedavno sigurno sjedila Pejčinović Burić. Tri su imena o kojima se govori u javnosti, no ni za jedno nema ni neslužbenu potvrdu da su u ozbiljnijoj kombinaciji, pa čak ni da se o njima govori, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ? /

Bila je dadilja za jednu od najbogatijih obitelji svijeta, a karijera joj je umalo krenula u drugom smjeru

Image
TKO JE MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ? /

Bila je dadilja za jednu od najbogatijih obitelji svijeta, a karijera joj je umalo krenula u drugom smjeru

Kao kandidati spominju se Davor Božinović, Andreja Metelko Zgombić i Zvonimir Frka Petešić

Već neko vrijeme se nagađa da bi funkciju ministrice vanjskih i europskih poslova mogla preuzeti Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica baš tom ministarstvu koje ostaje bez čelne osobe. Prema pisanju Večernjeg, Metelko Zgombić dobiva pohvale sa svih strana za svoju stručnost, no i iz svih stranaka. Osim toga, zastupala je Hrvatsku u nizu sudskih sporova na međunarodnim sudovima. Tijekom 1992. bila je pomoćnica savjetnika predsjednika Republike za vanjsku politiku, a u Ministarstvo je došla 1994. Pet godina kasnije postaje načelnica Odjela za međunarodnopravne poslove, potom glavna pravna savjetnica Ministarstva, pomoćnica ministrice za europsko pravo te državna tajnica. Metelko Zgombić je involvirana u pripremu hrvatskog predsjedanja te se nju često opisuje kao osobu koja drži Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Image

Zagreb: Zastupnici raspravljali o planu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU 08.02.2019., Zagreb - Sabor je 11. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu plana uskladjivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stecevinom Europske unije za 2019. godinu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Međutim, Metelko Zgombić nije niti u jednoj stranci, što znači da nije članica HDZ-a, a za predsjedanje bi trebalo pronaći nekoga tko ima izraženu političku dimenziju, koju ona nema. Osoba koja se tek počela spominjati kao potencijalni nasljednik ministrice jest Zvonimir Frka Petešić. Upućeni govore da je sjajan profesionalac i temeljit te da je sada na jako važnoj funkciji. Treći kandidat je aktualni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. On je između ostalog zajedno s Metelko Zgombić već prije bio u pričama kuloara u vezi nasljednika ministra vanjskih i europskih poslova. No, za razliku od Metelko Zgombić, Božinović ima političku težinu i iskustvo te ima dodira s vanjskopolitičkim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objedinila bi se dva resora?

S druge strane, Božinović vodi vrlo važan sektor, Ministarstvo unutarnjih poslova, te su, kako se može čuti, jako su zadovoljni njegovim radom, i usred je nekoliko iznimno važnih projekata. K tome, Božinović vodi ulazak u Schengen koji neće biti riješen do 9. mjeseca, a i započeo je modernizaciju policije te u Vladi nisu skloni tome da on odstupi s te funkcije. Postoje i špekulacije da bi se mogla objediniti dva resora pa da Božinović uz sadašnju ministarsku funkciju postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku.

Image

16.05.2019., Zagreb - Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Bozinovic sastao se u Ministarstvu unutarnjih poslova RH sa Zhao Kezhijem, ministrom javne sigurnosti NR Kine. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Usto, kada bi se to učinilo postiglo bi se smanjenje broja ministarstava o čemu je Plenković već i govorio u kontekstu dugoročnog puta Vlade. Krenuti sada, u zadnjoj godini mandata, u taj posao bilo bi kontraproduktivno, usporilo bi odluke, onemogućilo donošenje zakona, dovelo bi do preklapanja nadležnosti i donijelo bi više štete nego koristi, rekao je Večernjem sugovornik iz vrha Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo