Rekonstrukcija Vlade /

Ministrica odlazi iz Plenkovićeve Vlade čak i ako ne prođe u Vijeće Europe?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U slučaju da Marija Pejčinović Burić dobije većinsko povjerenje zastupnika, novu dužnost preuzela bi od 1. listopada 2019.

12.1.2019.
10:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada Andreja Plenkovića kandidirala je u četvrtak svoju potpredsjednicu, ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Zvuči to kao najava njezinog odlaska iz Banskih dvora i to neovisno o ishodu glasovanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u lipnju, a na natječaj za glavnog tajnika javili su se još belgijski ministar Didier Reynders, čija je vlada na odlasku te bivši litavski premijer Andrius Kubilius i nekadašnja grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakojanis, piše Novi list.

U slučaju da Marija Pejčinović Burić dobije većinsko povjerenje zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, ona će 1. listopada, tri mjeseca prije početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, preuzeti dužnost glavne tajnice i, naravno, prethodno podnijeti ostavku na mjesto ministrice. Ali, ako ona i izgubi, upitan je njezin ostanak u Vladi. Jer, kakav bi bio njezin kredibilitet ministrice nakon što joj se eventualno izjalovi prelazak na jednu međunarodnu dužnost, a pozicija u Vladi bude "rezervna opcija"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banskim dvorima i HDZ-u neslužbeno ističu da ova kandidatura nije osobni projekt Marije Pejčinović Burić nego Vlade, koja ju je i formalno kandidirala, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo