MINISTRICA KULTURE O ZAKONU O OBNOVI: / 'Najvažnije je da bude kvalitetan, pravičan i da osigura što bržu i kvalitetniju obnovu'

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Nina Obuljen Koržinek istaknula je nakon slanja konačnog Prijedloga zakona o obnovi Zagreba,

27.8.2020.
14:49
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica kulture i medija Nina ObuljenKoržinek izjavila je u četvrtak da je sa sjednice Vlade upućen Saboru konačni Prijedlog zakona o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, u kojem su se ministri potrudili uvažiti sve najvažnije poruke iz saborske rasprave. Prijedlog zakona je usvojio najvažnije primjedbe, imovinski i socijalni kriterij je ugrađen. Brojna poboljšanja od prvog do drugog čitanja su unesena, kazala je Obuljen Koržinek i poručila da će u Vladi "biti otvoreni i kroz drugo čitanje i slušati sve prijedloge, jer je najvažnije da zakon bude kvalitetan, pravičan i da osigura što bržu i kvalitetniju obnovu".

Priprema se program mjera

Paralelno se priprema program mjera i, što je posebno važno, radi se na osiguranju izvora financiranja. "Uspješno smo povukli prva sredstva iz Fonda solidarnosti. Očekujemo u sljedećim tjednima konačnu odluku Europske komisije, koja će nam sredstva omogućiti hitne intervencije koje su poduzete, što je slučaj i sa zajmom Svjetske banke. Važno je da osiguramo sredstva kako bismo mogli ubrzati obnovu", kaže Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Dunja Magaš ističe da je u zakon uveden imovinski cenzus za iznos od 20 posto cijene obnove, koji je bio predviđen da građani sami sufinanciraju. U članku 5. i 6. definirano je koji su kriteriji da građani neće morati sufinancirati, a vezani su za socijalni status i imovinski kriterij o neoporezivom dohotku, rekla je Magaš.

Image
PROCURILI SU DETALJI ZAKONA ZA OBNOVU ZAGREBA: /

Najsiromašniji neće platiti ni kune, a oni bez osiguranja su - izvisili...

Image
PROCURILI SU DETALJI ZAKONA ZA OBNOVU ZAGREBA: /

Najsiromašniji neće platiti ni kune, a oni bez osiguranja su - izvisili...

Vraćanje novca u slučaju otuđenja

Tih 20 posto, kad se radi o konstrukcijskoj obnovi kuća i zamjenskih objekata ako su toliko uništeni da ih je nemoguće obnoviti, neće morati sufinancirati građani ako se radi o socijalnim slučajevima sukladno posebnom zakonu, ako se radi o imovinskom cenzusu na osnovu dohotka koji se ne oporezuje, i ako se radi o invalidima Domovinskog rata, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imovinski cenzus se odnosi na nekretnine do 200.000 kuna, u što pripadaju i automobili ili neke druge pokretne nekretnine, dodala je. Još jedna klauzula je stavljena - ako građani takve obnovljene građevine u pet godina otuđe, morat će financijski iznos koji su dobili od države vratiti nazad, naglasila je Magaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo