Ministrica Holy: Svaki dan me zovu i prijete mi!

"Ima dosta bijesnih pojedinaca među građanima koji su revoltirani time što mi 'ulazimo u njihove domove'. I koji već danas zovu, prijete telefonom, pokušavaju doći do mene i slično.

21.4.2012.
18:17
VOYO logo

Ministrica Holy najavljuje nove poteze, zbog kojih će svi građani morati mijenjati svoje navike kada je u pitanju odlaganje otpada.

Italija je zbog nesaniranja jednog deponija u roku plaćala milijun eura po danu. Znači to je 365 milijuna eura na godinu."Ministarstvo zaštite okoliša će inzistirati je ispunjavanje određenih ciljeva - u 2013. moramo smanjiti količine biootpada koji će se odlagati na deponijima za 25 posto, 2015. moramo imati primarnu selekciju za sve druge vrste korisnog otpada poput plastike, papira, metala, tekstila i drugih vrsta korisnih otpada, a do 2018. moramo imati sanirane i zatvorene sve deponije otpada, legalne i ilegalne. 2020. godine, od onog primarno sakupljenog korisnog otpada moramo obraditi 50 posto. To su dosta ambiciozni ciljevi, ali to je nešto što je Hrvatska ispregovarala tijekom pregovaračkog procesa s EU. Mi smo te zahtjeve preuzeli i moramo ih ispuniti", rekla je Holy u razgovoru za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna od milijun eura po danu

Ministrica je pojasnila i što će se dogoditi ako te zahtjeve ne ispunimo.

"Praksa je takva da ako država nema opravdanih razloga zbog kojih nije ispunila obaveze onda su sankcije, odnosno penali, financijske prirode. Italija je zbog nesaniranja jednog deponija u roku plaćala milijun eura po danu. Znači to je 365 milijuna eura na godinu. Mislim da je to jako dobar motiv da budemo ozbiljni i odgovorni u tom dijelu i da doista prionemo ispunjavanju ovih ciljeva i obaveza koje smo preuzeli", kazala je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski model

Potvrdila je da njeno Ministarstvo radi na Pravilniku o ambalažnom otpadu, te da će Hrvatska vjerojatno preuzeti austrijski model koji se pokazao dosta učinkovitim u praksi. U budućnosti, pojasnila je, Fonda za zaštitu okoliša neće biti operativno tijelo koje će se baviti gospodarenjem ambalažnim otpadom.

"To je bio dosta velik uzrok problema, ali o visini, tj. iznosu povratne naknade, što najviše interesera građane i građanke RH, u ovom je trenutku prerano govoriti", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je priznala da joj svakodnevno prijete bijesni građani.

"Ima dosta bijesnih pojedinaca među građanima koji su revoltirani time što mi 'ulazimo u njihove domove'. I koji već danas zovu, prijete telefonom, pokušavaju doći do mene i slično. Zbog toga smo na to upozorili i policiju, a vjerojatno će se situacija dodatno zakomplicirati kako ćemo ići sa izmjenama pravilnika koji se tiču posebnih kategorija otpada jer tu postoje indicije da se događaju određene kriminalne radnje. I naravno da ćemo ugroziti i financijske interese određenih skupina. To sigurno neće proći bezbolno'", kazala je Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo