MINISTRICA DIVJAK O USTAŠKIM POVICIMA MATURANATA: /

'To treba osuditi bez obzira na dob tih ljudi'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministrica Blaženka Divjak osudila je povike maturanata 'Za dom spremni' i 'Ajmo, ustaše'

23.5.2019.
11:18
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su se jučer na norijadi mogli čuti povici maturanata "Za dom spremni" i "Ajmo, ustaše", ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je danas izjavila kako je potrebno reći da je to neprimjereno i za svaku osudu, neovisno o dobi onih koji su to izgovarali, izvještava N1. "To je potpuno neprimjereno. Bez obzira o kakvom se događaju radi, pa i norijadi, treba jasno reći da je to neprihvatljivo. To treba osuditi bez obzira na dob tih ljudi. Treba raditi na tome i u obiteljskom okruženju, da se takve stvari ne događaju."

Image
[VIDEO] SRAMOTA KOD SPOMENIKA OSLOBOĐENJA U RIJECI: /

Maturanti urlali ustaški pozdrav, čuju se povici: 'Ajmo, ustaše'

Image
[VIDEO] SRAMOTA KOD SPOMENIKA OSLOBOĐENJA U RIJECI: /

Maturanti urlali ustaški pozdrav, čuju se povici: 'Ajmo, ustaše'

Kurikulum povijesti

Na pitanje što će se dogoditi s učenicima koji su sudjelovali u incidentima, Divjak je rekla da ne zna točno. "To je pitanje gdje se to dogodilo, jesu li punoljetni, tko je to registrirao, je li zaprimljena prijava... O konkretnim slučajevima ne znam ništa, ali naravno da uvijek tražimo informacije iz škole ako je škola ta koja je nadležna za postupanje", rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano o kurikulumu povijesti koji bi i sam mogao biti jedan od problema, ministrica Divjak tvrdi da treba gledati unaprijed te da je riječ o kurikulumu koji osuđuje ustaški režim kao i sve druge totalitarne režime. "Ovaj kurikul koji je sada prihvaćen i koji ide od jeseni je takav da stvarno osuđuje ustaški režim, ali i sve druge totalitarne režime. To je jasno napisano i raspisano. Sigurna sam da ćemo kroz ove edukacije staviti naglasak na to da se učenike upućuje u povijesnu istinu. Nakon toga je na roditeljima da prepoznaju da se ne može biti građaninom Hrvatske i Europljaninom, a da se to ne uzme u obzir", govori. "To piše u hrvatskom Ustavu, nije nam trebao EU da to zapišemo. Samo se treba držati toga da se gradi ta svijest", dodala je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo