revitalizacija / Ministri u Petrinju donijeli vrijedne ugovore za pomoć i zapošljavanje, građani poručili: 'Presporo ide'

Povratak je to kuhara volontera tamo gdje su stigli odmah nakon potresa i danima pripremali hranu za stradale

2.4.2021.
20:40
VOYO logo

Ministri Tomo Medved i Josip Aladrović u Petrinju su pred Uskrs donijeli gotovo 7 milijuna kuna vrijedne ugovore za humanitarnu pomoć i poticanje zapošljavanja. Iako se na sva zvona najavljuje revitalizacija kraja koji je i prije potresa bio demografski i ekonomski devastiran, građani čini se konkretne pomake ne vide.

Povratak kuhara volontera

No bar na jedan dan im se ipak vratio osmijeh na lice, ali ne zbog ministara. Dalmatinci su, ali u Petrinji. Posnim ručkom došli su stvoriti preduskrsni ugođaj ljudima od koji su mnogi u potresu izgubili sve. Danas se za slasni obrok ne moraju brinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crni rižoto od sipe s bobom, uz to smo imali rižoto od kozica, imali smo njoke sa frutti di mare", rekao je Petar Hure, kuhar s Hvara.

Povratak je to kuhara volontera tamo gdje su stigli odmah nakon potresa i danima pripremali hranu za stradale. Tu zadaću je preuzela državna tvrtka koja Petrinjce hrani i dalje, ali šef Stožera poziva sve lokalne ugostitelje koji to mogu i žele da kuhaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrtka Pleter u tim situacijama se izvlači, domaći ugostitelji, odnosno ugostitelji koji djeluju na ovom području preuzimaju pripremu i distribuciju hrane i račune dostavljaju Stožeru civilne zaštite", izjavio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

Image
obnova stočnog fonda /

Kako bi Uskrs za stanovnike Banovine bio ljepši, Ministarstvo doniralo tisuće pilića: 'Ovo znači jako puno u ovoj nevolji, u bijedi...'

Image
obnova stočnog fonda /

Kako bi Uskrs za stanovnike Banovine bio ljepši, Ministarstvo doniralo tisuće pilića: 'Ovo znači jako puno u ovoj nevolji, u bijedi...'

U Petrinji je dočekao kolegu ministra Aladrovića koji je donio na potpis dva ugovora za nastavak oporavka ovog kraja. Veći, vrijedan 4,2 milijuna kuna potpisan je s Crvenim križom.

"Radi se o ublažavanju posljedica siromaštva i Europskog socijalnog fonda, podjeli paketa hrane i higijene, dakle u pravom trenutku kao jedna popratna mjera svemu što sada radimo", rekao je Igor Čičak, ravnatelj at Gradsko društvo Crvenog križa Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi ugovor vrijedan 2,5 milijuna kuna uručen je Petrinjskoj agenciji za razvoj, a koristit će se za smanjenje nezaposlenosti. U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je oko 9100 nezaposlenih.

"Trajanje je 30 mjeseci i kroz taj period će se podići kompetencija kako nezaposlenih osoba, tako i osoba koje rade u toj regionalnoj agenciji", izjavio je Ante Lončar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugoročni cilj je ne samo ublažiti posljedice potresa, nego revitalizirati Banovinu.

"Odgovornost je na svima nama da ovaj kraj učinimo ekonomski prosperitetnijim, da ga učinimo ugodnim mjestom za život i na kraju krajeva da spriječimo potencijalnu depopulaciju'', kazao je Josip Aladrović, ministar rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ljudi ostali na tim prostorima, moraju biti zadovoljni. Ali Petrinjce, osim ribe za Veliki petak, malo toga veseli.

''To sve nešto sporo ide. Ne znam što bih rekao. Presporo", komentirao je građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njima se slaže i gradonačelnik Petrinje. 

"Politika u kontinuitetu od 95. godine do danas se vodi prema ovom prostoru daleko od oka, daleko od srca", rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pred nadolazeće izbore Banovina bi mnogima mogla opet biti u srcu. Bar dok se izborni listići ne zaokruže.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo