afera za aferom / Grad mijenjao pravila: Dumbovićeva obitelj kupila gradsko zemljište za smiješan novac

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Grad Petrinja prodao je privatnoj firmi zemljište za 63.000 kuna, a onda ga opet otkupio za 565.000 kuna

18.3.2021.
11:08
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Grad Petrinja prodao je privatnoj firmi zemljište za 63.000 kuna, a onda ga opet otkupio za 565.000 kuna.

Naime, dva je tamošnja zemljišta Grad jeftino prodao tvrtki Titan Commerce, u vlasništvu snahe gradonačelnika Darinka Dumbovića, čiji je direktor njegov sin Darko Dumbović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako Telegram piše, na jednom od tih zemljišta Grad nema zabilježeno pravo prvokupa u trajanju pet godina, što je bio propisani uvjet kada je gradska uprava jeftino prodavala parcele poduzetnicima. Iz Grada su na službeni Telegramov upit odgovorili kako je to zato što se "pravo prvokupa može izbrisati onima koji to zatraže, a potrebno im je u svrhu hipotekarnog zaduženja".

To međutim nije u skladu s odlukom gradskog vijeća iz 2018. godine. Tamo jasno stoji kako se zabilježba može prijevremeno brisati samo ako je vlasnik ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu za gradnju gospodarskog objekta. Nema spomena o hipotekarnom zaduženju, a što je najbolje, u zemljišnim knjigama na ovoj čestici ionako nikakav kredit nije upisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz informacijskog sustava prostornog uređenja Ministarstva graditeljstva vidljivo je pak kako je Titan Commerceu tek 4. ožujka ove godine izdana dozvola za gradnju građevine poslovne namjene i još nije pravomoćna.

Na upit zašto pak Grad sve do sada nije Titan Commerceu, ali i ostalim poduzetnicima u zoni, oduzeo čestice budući da nisu pokrenuli proizvodnju, iako su na to bili obvezani ugovorom, iz Dumbovićeva ureda tvrde da nisu jer tvrtke su samo morale započeti poslove uključujući ishođenje dokumentacije za obavljanje poslova (lokacijska ili građevinska dozvola), a što su, prema njima, svi i učinili, piše Telegram

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo