obnova stočnog fonda /

Kako bi Uskrs za stanovnike Banovine bio ljepši, Ministarstvo doniralo tisuće pilića: 'Ovo znači jako puno u ovoj nevolji, u bijedi...'

Do sada su podijelili 16 tisuća pilića za 700 OPG-ova

1.4.2021.
6:48
VOYO logo

Kako bi Uskrs bio ljepši ove godine i za ljude u potresom pogođenoj Banovini, poljoprivrednicima su stigli pilići - donacija Ministarstva poljoprivrede. Time se nastavlja obnova stočnog fonda Grada Gline i Općine Lekenik.

Oko tisuću pilića za poljoprivrednike u Petrinji veselje je za ljude koji su, osim domova, ostali i bez svojih gospodarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Beranić rekla je da je dobila 25 pilića, a na pitanje što će s njima, odgovara: ''Uzgajati ih, othraniti i jesti''.

Image
Novi potres na Banovini /

Dok tlo i dalje podrhtava, na Banovini se još uvijek raspravlja o rušenju i obnovi:' Bilo bi dobro da Stožer izađu malo van na tren među ljude'

Image
Novi potres na Banovini /

Dok tlo i dalje podrhtava, na Banovini se još uvijek raspravlja o rušenju i obnovi:' Bilo bi dobro da Stožer izađu malo van na tren među ljude'

''Znači nam dosta kao i sve donacije do sada. I stvarno svima od srca veliko hvala. Hvala HVIDRA-i Petrinja i hvala ljudima koji su nama ove pipice dodijelili'', rekao je Antun Šurjača.

Donacija je to lokalnih peradarskih industrija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Do sada su podijelili 16 tisuća pilića za 700 OPG-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas smo uspješno podijelili ujutro 4 tisuće jednodnevnih pilića, a danas evo poslijepodne još dodatnih dvije tisuće jednodnevnih pilića za područje grada Gline, za područje općine Lekenik, donje Petrinje i evo imamo jednog korisnika iz donjih Kukuruzara'', kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

A neki od tih pilića pronašli su svoj novi dom i u ovom OPG-u u Glini. Miloš sa svojom ženom i sinom ima dvije štale - no obje imaju crvene naljepnice. Mnogo je tu domaćih životinja na njihovom imanju koje treba othraniti i zbrinuti - što je nakon potresa još teže financirati.

''Pa dobili smo 20 pilića pa ćemo malo hraniti to i kasnije brkove mastiti. A to danas znači jako puno u ovoj nevolji, u bijedi, u koroni, u potresu, u neimaštini... ogromno znači'', rekao je Miloš Relić, vlasnik OPG-a u Glini.

Kao da problema nema dovoljno pa su stigle i lisice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi kupimo kao po 150 komada kokošiju, lisice nam to pokupe, a dolaze nam i divlje svinje baš ovdje tu dolaze tu u dvorište ili po njivama to je nemoguće obraniti se'', dodao je Relić.

Poljoprivredni objekti u kojima se nalazi krupna stoka, a koji su stradali u potresu moraju se hitno sanirati, apelira zamjenica gradonačelnika Gline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znači krave, tko ima bikove, konje... znači za njih treba ipak nekakav zidani objekt, čvršći objekt dok je za stoku lakšeg zuba ipak lakše to napraviti. To se mora jednostavno do zime riješiti, do hladnih dana, jer stoka ne može biti napolju'', rekla je zamjenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić.

A do tada, u planu je donacija svinja i ovaca za OPG-ove na Banovini - koja već kreće za 40-tak dana.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo