Ministarstvo uprave uvodi alkotest za službenike!

27.12.2010.
10:01
VOYO logo

U Ministarstvu uprave su objasnili da je riječ o tome da stegovne postupke protiv službenika koji dolaze alkoholizirani na posao ne mogu provesti a da se prema propisanom postupku ne ustanovi pijanstvo, piše Večernji list.

Naime, prema Zakonu o zaštiti na radu, na poslu nitko ne bi smio imati više od 0,5 promila alkohola u krvi, jednako kao ni za upravljačem. Zabranjeno je i unošenje alkohola u radne prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog alkoholiziranosti na radnom mjestu može se dobiti i izvanredni otkaz, iako Zakon o radu izrijekom ne spominje alkohol. Zakon omogućuje i da se radnika pod utjecajem alkohola udalji s radnog mjesta, milom ili uz pomoć redarstvene službe.

Kako je za Večernjak kazao sindikalni lider Krešimir Sever, posljednjih godina privatni poslodavci i državne tvrtke sve češće uvode kontrole. No, upozorava Sever, kontrola alkoholiziranosti može biti i sredstvo pritiska na dio ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se tako dogoditi da netko bude prvo žrtva mobinga, pa kad se počne "tješiti" alkoholom, bude podvrgnut alkotestu i poslije toga i stegovnom postupku.

Vezani članci:

arti-201006160091006 arti-201002230134006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo