LIJEK ZA SPAS OBOLJELIH / Ministarstvo reagiralo: 'Još uvijek nije podnesen zahtjev za stavljanje lijeka na listu HZZO-a'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Nositelj odobrenja za lijek Dinutuximab beta Apeiron nije još podnio zahtjev za stavljanje lijeka na važeću listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje'

19.6.2017.
17:32
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva reagiralo je u priopćenju na navode o primjeni lijeka Dinutuximaba beta koji je potreban devetero oboljelih od višerizičnog neuroblastoma i koji još uvijek nije na listi HZZO-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Lijek zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron posjeduje važeće odobrenje izdano od Europske agencije za lijekove i medicinske proizvode i kao takav može biti na tržištu cijele Europske Unije. Nije poznato u kojim zemljama EU je stavljen na liste lijekova koje se financiraju iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj odobrenja za navedeni lijek nije još podnio zahtjev za stavljanje lijeka na važeću listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na današnjoj sjednici Povjerenstva koje je imenovalo Upravno vijeće HZZO-a, razmatrana je opravdanost primjene navedenog lijeka. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Roditelji oboljele djece za RTL: ljuti su jer zdravstvo grca u dugovima, a to se lomi na leđima djece

>> Pokrenuta građanska peticija prema Vladi RH za spas sedmero teško bolesne djece u Klaićevoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od strane Europske agencije za lijekove navedeni lijek je dobio važeće odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU 08. svibnja 2017. godine. Lijek je odobren pod „iznimnim okolnostima“ te je potrebno više podataka kako bi se u potpunosti utvrdila djelotvornost i sigurnost primjene lijeka. 

Povjerenstvo će nastaviti raditi i pojedinačno analizirati svaki slučaj oboljele djece od neuroblastoma, uz pribavljanje dostupnih dodatnih podataka o učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka, kao i mogućim nuspojavama primjene lijeka, obzirom na kratkoću primjene lijeka u kliničkoj praksi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo