Suludo / Ministarstvo pravosuđa u Splitu: Grade treći kat Općinskog suda, a nemaju dozvole!?

Image
Foto: Pixsell

Nova zgrada Općinskog suda u Splitu imat će kat više nego je to prvotno planirano.

28.6.2021.
9:13
Pixsell
VOYO logo


Nova zgrada Općinskog suda u Splitu imat će kat više nego je to prvotno planirano, međutim gradnja tog trećeg kata zaustavljena je prije nekoliko dana iz bizarnog razloga. 

Kada je već Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon godinu dana neizvjesnosti uvidjelo kako će prostor bivše robne kuće Standa biti pretijesan za oko 350 zaposlenika suda, taj su problem odlučili riješiti dizanjem još jedne etaže za koju su zatražili i ishodili izmjenu lokacijske dozvole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, problem je što ne postoji izmijenjena građevinska dozvola koja bi zakonski uokvirila tu gradnju van lokacijskih uvjeta, a iako dozvola, vrijedi ponoviti, ne postoji - nekoliko dana su radnici splitskih tvrtki Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o. gradili na trećem katu, piše Dalmacija News

"Svaka građevina mora se graditi u skladu s prostornim planom i propisima koji reguliraju gradnju", objasnili su iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine splitsku situaciju, ali iz Društva arhitekata Split govore kako je Zakon o gradnji vrlo jasan:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakonom o gradnji, specifično člankom 106a., investitor mora ishoditi izmjene i/li dopune građevinske dozvole ako tijekom građenja namjerava učiniti izmjene kojima se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima. Ako se nadograđuje etaža van pravomoćne građevinske dozvole, to apsolutno spada u gradnju van lokacijskih uvjeta te se investitor ne može pozvati na stavke prethodno navedenog članka koji dopuštaju, ako su promjene unutar lokacijskih uvjeta, da se izmjena dozvole napravi u bilo kojem trenutku do ishođenja uporabne dozvole već istu treba ishoditi odmah da bi se uopće nastavilo s ciljanom gradnjom."

Image
Krumpir, krastavci... /

Što kada doznate da je proizvod, kojeg ste prethodno konzumirali, povučen s polica: 'Kada bi se provodili preventivni nadzori...'

Image
Krumpir, krastavci... /

Što kada doznate da je proizvod, kojeg ste prethodno konzumirali, povučen s polica: 'Kada bi se provodili preventivni nadzori...'

Dok građevinska dozvola dodatne etaže ne bude izvršna ili pravomoćna, sumiraju, gradnja je ilegalna

Gradnja trećeg kata je zaustavljena nekoliko sati nakon što je moguća ilegalna gradnja prijavljena građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata koja je u pisanom odgovoru obećala poslati očitovanje "o istrazi i inspekcijskom nadzoru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje što je onda radila tvrtka ovlaštena za nadzor gradilišta kada Državni inspektorat treba u inspekcijski nadzor?

Službene izjave iz tvrtke Oslonac d.o.o. nema, ali su u telefonskom razgovoru ipak priznali kako su gradilište zatvorili jer ne postoji izmijenjena građevinska dozvola za novu etažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu, smatrali su da će grad Split, točnije Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, reagirati brzo i u svega dan-dva blagosloviti izmjene građevinske dozvole, ali nerealno planirani rok se produljio pa se metoda "ako prođe, prođe", nije pokazala uspješnom. 

Ista metoda iskorištena je i u slučaju parkirališnih mjesta jer neobjašnjiva je zamisao Ministarstva i odabranih projektanata da toliko službenika, korisnika i stranaka neće imati podzemnu ili nadzemnu garažu, neće imati gdje ostaviti svoje prijevozno sredstvo. Gundulićeva ulica, žila kucavica cijelog grada, ionako već prenapučena i s manjkom parkirnih mjesta, s otvaranjem ove rekonstruirane i obnovljene zgrade dodatno će pogoršati probleme ionako već kaotičnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je investitor projekta financiranog većinom preko darovnice Kraljevine Norveške, nerado govore. Komentar nije stigao ni od izvođača radova, a od pomoći nije bio ni arhitekt Jerko Rošin, koji je još 2008. godine izradio glavni projekt. 

Na stranicama Ministarstva čak je i objavljeno kako se u splitskom slučaju "radovi odvijaju zadovoljavajuće" te kako su "nužne izmjene na projektnoj dokumentaciji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za izmjenu poslan je 8. lipnja prema službama u gradu, ali sve dok građevinska dozvola nije postala izvršna ili pravomoćna, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske kršilo je zakone Republike Hrvatske.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo