SLUČAJ 'KONGO' / Ministarstvo: 'Dva para su u registru posvojitelja, a druga dva su podnijela zahtjev, ali nisu upisani'

Image
Foto: Twitter/Mwebantu

'Ministarstvo nije nadležno za postupke posvojenja iz tzv. trećih država, odnosno država koje nisu ugovornice Konvencije, međutim unatoč tome, pojedini potencijalni posvojitelji kontaktiraju Ministarstvo radi dobivanja informacija i savjeta u vezi posvojenja djeteta iz trećih država', priopćili su iz Ministarstva

10.1.2023.
17:19
Twitter/Mwebantu
VOYO logo

Prošlo je mjesec dana od uhićenja osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za trgovanje ljudima u Zambiji zbog posvojanja djece iz DR Kongo. Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prije desetak dana priopćili su da su dva od četiri uhićena para upisana u Registar potencijalnih posvojitelja, jedan 2021., drugi 2022. Prema tome, od tada imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Ostalo je upitno što je s preostala dva para, a Ministarstvo je sada pojasnilo o čemu je riječ:

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe koje žele da ih se obradi kao potencijalne posvojitelje podnose pismo namjere i zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje dosadašnjem centru za socijalnu skrb, sada područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Činjenica da je netko podnio zahtjev za izdavanje navedenom mišljenja ne znači da će dobiti pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje temeljem kojeg se upisuju u registar potencijalnih posvojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pristupili ročištu /

FOTO Ovo su Hrvati pritvoreni u Zambiji zbog navodnog krijumčarenja djece. Objavljene fotografije

Image
pristupili ročištu /

FOTO Ovo su Hrvati pritvoreni u Zambiji zbog navodnog krijumčarenja djece. Objavljene fotografije

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je središnje tijelo za postupanje temeljem Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem (Hag, 1993.). Ukoliko potencijalni posvojitelji imaju namjeru posvojiti dijete iz države ugovornice navedene Konvencije, obraćaju se ovom Ministarstvu kao središnjem tijelu.

Ministarstvo nije nadležno za postupke posvojenja iz tzv. trećih država, odnosno država koje nisu ugovornice Konvencije, međutim unatoč tome, pojedini potencijalni posvojitelji kontaktiraju Ministarstvo radi dobivanja informacija i savjeta u vezi posvojenja djeteta iz trećih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavno na navedeno i dva različita postupanja (postupak izdavanja mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje i davanje informacija u vezi zasnivanja posvojenja djeteta kod međudržavnog posvojenja), ponovo ističemo kako su dva od četiri para bila upisana u registar potencijalnih posvojitelja. Jedan par u 2021., a drugi par u 2022. godini.

Druga dva para su podnijela zahtjev, ali nisu upisana u registar potencijalnih posvojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na okolnosti cijelog slučaja u tijeku je provođenje upravnog nadzora nad cjelokupnim postupkom upisa, odnosno zahtjeva za upis u registar potencijalnih posvojitelja kod sva četiri para.

Nitko od navedena četiri para nije se obratio Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u vezi dobivanja informacija u odnosu na međudržavno posvojenje djeteta", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo