MINISTAR ZDRAVSTVA: / 'Situacija u Italiji u par sati će odrediti naše poteze. Očekujem da će se koronavirus pojaviti u Hrvatskoj'

Image

Nakon što je u Italiji potvrđena i druga žrtva koronavirusa, situacija u toj susjednoj zemlji prati se pod povećalom

22.2.2020.
20:53
VOYO logo

Prvi Hrvat s kruzera Diamond Princess danas je stigao u Hrvatsku. Iako ne pokazuje znakove zaraze koronavirusom, zbog opreza je smješten u u novoosnovanu karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti. ""On je doista zbog radnih aktivnosti bio u kontaktu s raznim osobama pa i onima koje su oboljele. I njegova je ideja bila da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji bude pod nadzorom. Koliko je ovo dobrodošlo, pokazuju zbivanja u Italiji", rekao je u RTL-u Danas ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On dodaje i kako preporučenu karantenu nitko neće moći odbiti, a i da će na događaje u Hrvatskoj uvelike utjecati slijed sitaucije u Italiji. "Jasno je da trebamo iz sata u sat pratiti situaciju jer se ona vrlo brzo mijenja. Putem našeg veleposlanika dogovoreno je da budemo stalno u kontaktu", kaže Beroš i dodaje kako se razmatra i kako će izgledati povratak Hrvata koji su trenutačno tamo.

"Epidemiološka slika u Italiji za nekoliko sati odredit će naše poteze", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širenje bolesti je, kaže, apsolutno nemoguće spriječiti: "Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti".

Ipak, smrtnost nije velika. "Ona je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni", istaknuo je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo