STIŽE REKORDAN PORAST MIROVINE / Vlada planira i podići osnovicu plaća u javnom sektoru, ali i mjere za jesen i zimu: ' Imamo gotovo rješenje'

Ministar kaže da Vlada namjerava omogućiti građanima lakše prebrođivanje jesenskog i zimskog dijela godine

23.8.2022.
19:50
VOYO logo

Sutra će biti i službeno potvrđeno - slijedi najveći porast mirovina do sad - usklađivanje od 6,18 posto. Za skromne mirovine to nažalost znači i skromnu povišicu, a činjenica je i da je inflacija praktički već "pojela" nadolazeće povećanje mirovina. Svjestan je toga i ministar rada i mirovinskog sustava, Marin Piletić.

"S obzirom na inflaciju od 2019. zbog indeksa usklađivanja mirovina, mirovina je povećana za više od 10 posto. S obzirom na porast cijena u drugom razdoblju 2022. očekujemo da će s 1. siječnjem usklađivanje biti značajno u odnosu na ovih 6,18 posto, ali bez obzira na indeksaciju mirovina Vlada je prepoznala da visina mirovina nije adekvatna i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti obvezali smo se da ćemo povećati najniže i obiteljske mirovine", kazao je Piletić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i jesenski paket mjera kojim Vlada namjerava pomoći građanima. "Želimo intervencijama omogućiti lakše prebrođivanje jesenskog i zimskog dijela godine, načine da omogućimo jednokratne isplate umirovljenicima, da obuhvatimo socijalno ugroženije građane koji su korisnici zajamčene minimalne naknade. Jednako tako, imamo pripremljen čitav niz mjera koje bi se ticale zadržavanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima", kaže.

Image
POMALO /

Jesen je sve bliže, a Vlada još nema plan za energetsku krizu! Plenković otvoreno priznao: 'Sad smo još na godišnjem odmoru...'

Image
POMALO /

Jesen je sve bliže, a Vlada još nema plan za energetsku krizu! Plenković otvoreno priznao: 'Sad smo još na godišnjem odmoru...'

Vlada je spremna na podizanje osnovice u državnim i javnim službama

Na pitanje, koje su konkretno mjere u pitanju, ministar kaže: "Sve ono što je bilo dobro i što je bilo od koristi, ponajprije ako govorimo o energetskom dodatku umirovljenika. Imamo gotovo rješenje koje možemo brzo pripremiti, staviti na stol Vladi i ukoliko se Vlada složi, pomoći umirovljenicima s nižim primanjima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nastavku jesenskih pregovora sa Sindikatima državnih i javnih službi, koji traže veće plaće, Piletić kaže: "Pričekat ćemo projekcije koje priprema Ministarstvo financija da vidimo koje su realne mogućnosti. O svemu tome nakon što budemo razgovarali s predstavnicima Sindikata. Izvijestit ćemo javnost. Ne očekujem da će pregovori biti dugi koliko je bilo potrebno za sklapanje novog kolektivnog i temeljnog kolektivno ugovora. Ono što je neupitno je da će Vlada biti spremna na podizanje osnovice u državnim i javnim službama, ali ukoliko će to biti, to će biti rezultat pregovora koji trebaju biti za stolom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo