ZADOVOLJNI KOMUNIKACIJOM / Ministar objasnio što je potrebno da se postupak protiv uhićenih navijača prebaci u Hrvatsku: 'Vjerujemo u pravično suđenje'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Grčko pravosuđe nije od Zagreba tražilo podatke iz kaznene evidencije za uhićene hrvatske državljane, ali za potrebe obrane nekih od njih podatke je zatražilo hrvatsko veleposlanstvo u Ateni. Tako je utvrđeno da 47-ica nisu, a jedanaestorica jesu ranije počinili kaznena djela,

17.8.2023.
18:26
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Prebacivanje u Hrvatsku postupka protiv hrvatskih navijača, osumnjičenih za nerede u Ateni u kojima je ubijen suparnički grčki navijač, može zatražiti samo Grčka, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.  

Stotinu i dva navijača zagrebačkog Dinama uhićena su nakon što je u huliganskom nasilju u Ateni ubijen 29-godišnji navijač AEK-a. Bad Blue Boysi strahuju da im u zatvorima prijeti odmazda i preko svojih roditelja traže od hrvatskih vlasti da ih zaštite i što prije vrate kući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema međunarodnom pravu, prebacivanje postupka u Hrvatsku može zatražiti samo Grčka i to u slučaju da su joj osumnjičenici nedostupni, odnosno ako su u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji. "Sve je na Grčkoj", rekao je novinarima Malenica. "Očekujemo od grčkih vlasti pravično suđenje i da se postupak provede u što kraćem roku", dodao je. 

Najmanje 11 uhićenih Hrvata već ranije počinilo kazneno djelo

Po njegovim riječima, grčko pravosuđe nije od Zagreba tražilo podatke iz kaznene evidencije za uhićene hrvatske državljane ili one koji su se eventualno vratili u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za potrebe obrane nekih od njih podatke je zatražilo hrvatsko veleposlanstvo u Ateni. Tako je utvrđeno da 47-ica nisu, a jedanaestorica jesu ranije počinili kaznena djela, no Malenica nije mogao precizirati koja.

Uvjeravajući da vlada čini sve što je u njezinoj moći, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je iz Zagreba u Atenu otišao službenik koji govori grčki jezik i koji bi trebao dodatno unaprijediti komunikaciju s grčkim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tko god bili i što god radili moraju dobiti zaštitu'

"Jako smo zadovolji s tom komunikacijom. Vjerujemo u ono što dolazi od grčih vlasti, a ne u ono što dolazi iz medija. Grčka je pravna država u kojoj je pravosuđe neovisno", istaknuo je. Sugerirajući da su navijači djelomično sami krivi za situaciju u kojoj su se našli, šef hrvatske diplomacije je podsjetio da su unaprijed znali da ne mogu ući na stadion AEK-a i da su pokušali skriti da dolaze u Grčku.

"Ne želimo se upuštati u kvalifikacije jesu li i za što krivi. Ono što je bitno je zaštita hrvatskih državljana, tko god oni bili i što god oni radili moraju dobiti konzularnu pomoć i pravnu zaštitu", rekao je Grlić Radman. "Je li postupak prespor? Teško nam je to komentirati. Prirodno je i ljudski da želimo da se to što prije riješi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo