KO' BI REK'O, ČUDA DA SE DESE / Ministar najavio ukidanje naplatnih kućica od iduće godine: Evo kako bi trebao funkcionirati novi sustav

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 O novom sustavu naplate cestarine govori se još od 2016. godine.  Ministarstvo prometa je 2019. godine objavilo kako će se rampe maknuti 2022., a još sredinom prošle godine govorilo se da će novi sustav biti uveden 2024., Sada pak ministar govori kako je rok 2025. "ali se nada da će biti i ranije".

4.1.2023.
17:45
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska bi već od početka iduće godine mogla imati novi sustav elektroničke naplate cestarina na autocestama. Najavio je to potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u programu N1 televizije, a za Večernji list je pojasnio kako je riječ o sustavu planiranom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Image
'IMAT ĆETE POSEBAN RAČUN' /

Zbogom kolonama? Otkriveno kada kreće novi sustav naplate cestarine i kako će sve izgledati: 'Više neće biti rampi...'

Image
'IMAT ĆETE POSEBAN RAČUN' /

Zbogom kolonama? Otkriveno kada kreće novi sustav naplate cestarine i kako će sve izgledati: 'Više neće biti rampi...'

"Mi smo kroz NPOO osigurali 500 milijuna kuna za takav sustav, s rokom implementacije do 2025. godine. No, namjeravamo ga uvesti i ranije, nadamo se s 1. siječnja 2024." rekao je ministar, najavljujući kako će natječaj za nabavu novog sustava biti raspisan u prvom kvartalu ove godine, a precizan datum implementacije ovisit će, naravno, i o potencijalnim žalbama koje mogu oduljiti postupak javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje se plaća po prijeđenom kilometru

Butković precizira i kako je namjera nabaviti beskontaktni sustav, koji će omogućiti prolazak kroz naplatne postaje bez zaustavljanja, a na kojem će principu on raditi, ovisit će o modelima koji budu ponuđeni kroz javnu nabavu. Premda se model naplate prema prijeđenom putu neće mijenjati, Butković ističe kako će novi sustav elektroničke naplate biti svojevrsna vinjeta, s obzirom na to da se, kaže, sustav klasičnih vinjeta s naplatom za vremensko razdoblje polako napušta.

 O novom sustavu naplate cestarine govori se još od 2016. godine. Ministarstvo prometa i službeno je 2019. godine objavilo kako će se rampe na ulazima na autoceste maknuti 2022. godine te uvesti novi sustav.  Još sredinom prošle godine govorilo se da će novi sustav biti uveden 2024., a sada pak ministar govori kako je rok implementacije 2025. "ali se nada da će biti i ranije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo