prvi čovjek hrvatskih financija /

Ministar Marić nam se javio iz Washingtona i komentirao rekordno nizak deficit

Je li došlo vrijeme za šampanjac i kavijar? Hrvatska je uz Irsku i Dansku postala zemlja s najmanjim deficitom u Europskoj uniji

24.4.2017.
22:23
VOYO logo

Je li došlo vrijeme za šampanjac i kavijar? Hrvatska je uz Irsku i Dansku postala zemlja s najmanjim deficitom u Europskoj uniji. Deficit to je onaj strašan pojam koji označava razliku između prihoda i rashoda državnog proračuna, razlika koja je zadnjih desetak godina bila uvijek veća od rasta BDP-a, drugim riječima Hrvatska je godinama jela samu sebe.

A sada je nekim čudom taj deficit pao na samo 0,8 posto BDP-a, što bi u kunama iznosio minus od 2,7 milijardi kuna a samo godinu dana ranije taj deficit je bio veći od 11 milijardi kuna ili 3,4 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu smo razgovarali s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Kakvom ste kemijom smanjili deficit?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije samo kemija, tu je i puno posla puno rada. Kako sam i najavljivao, ključno je bilo zauzdati državnu potrošnju, rashode smo po prvi puta uspjeli smrznuti, a sav višak prihoda znate dobro da je išao u smanjivanje tog deficita i duga odnosno porezna rasterećenja. Ovo je najbolji rezultat otkad se mjeri naš deficit, javne financije. Ja svakako vidim nastavak ovih trendova, ne samo da ih zagovaram, nego činim sve zajedno sa svojim timom i naravno ostatkom vlade da na tome nastavimo da bi javne financije bile dugoročno održive. Sigurno će i te strukturne reforme morati biti u pojedinim područjima provedene kako bi se to osiguralo", izjavio je Marić za Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo